Čerešne do zásoby? Vysušte ich, neskôr ich využijete na mnoho spôsobov

Sušené čerešne sa môžu stať hitom zimných mesiacov.

15.07.2019 14:20
shutterstock Čerešne majú množstvo benefitov. Foto:
Čerešne majú množstvo benefitov.
debata

Sušené ovocie možno neskôr využiť napríklad na prípravu múčnikov, dezertov, do ovocných čajových zmesí alebo len ako zdravé maškrtenie.

Naše babičky ich pripravovali tak, že zrelé a prezreté čerešne zbavili stopiek a rozložili tak, aby sa nedotýkali, inak by začali hniť. Na debničkách ich nechali 1 – 2 dni podľa vonkajšej teploty, čerešne zavädli, zmäkli a pohodlne sa odstránili kôstky vytlačením alebo háčikom na odkôstkovanie.

Vykôstkované čerešne sa dosušovali v rúre na plechu pri teplote okolo 60 °C. Dnes môžeme použiť elektrickú sušičku. Správne usušené čerešne majú mať konzistenciu hrozienok, nesmú byť príliš vysušené, ale ani tvrdé.

Višne sa naproti tomu sušia sladené, po odkôstkovaní sa vložia do teplého cukrového roztoku. Usušené čerešne či višne skladujeme najlepšie v sklenených nádobách s viečkom.

Starý pokrok v konzervovaní

Začiatok 20. storočia znamenal pokrok v konzervovaní. Kedysi z divokých jahôd varili lekvár, čo vzhľadom na ich vysoký obsah vody trvalo niekoľko hodín. Vďaka rozšíreniu zaváracích pohárov sa neskôr dalo aj v domácnostiach jahody konzervovať sterilizáciou. Špajze pestovateľov tohto chutného ovocia sa dodnes plnia jahodovým kompótom a jahodami vo vlastnej šťave.

Umenie vykôstkovania

Keď chceme jednoducho vykôstkovať čerešne, treba ich najprv zbaviť stopky, potom čerešňu položíme na hrdlo fľaše tak, aby miesto, kde bola stopka, smerovalo nahor. Prepichneme ju drevenou paličkou. Kôstka skončí priamo vo fľaši a kuchyňa zostane úplne čistá.

Chlad nadovšetko

Ak máme vlastnú záhradku, je vhodné jahody po zbere schladiť na 4 – 6 °C, vďaka tomu vydržia niekoľko dní. Jahody skladujeme najlepšie rozložené po ploche, aby sa vzájomne nedotýkali. Ideálne ich konzumujeme do dvoch, maximálne piatich dní. Záhradkári odporúčajú ranný zber, kým sú plody prirodzene chladné.

VIDEORECEPT

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #kuchyňa #využitie #čerešne #sušenie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...