No a jahodu odjakživa považujeme za kráľovnú sladkej kuchyne – v penách, zmrzlinách či zaváraninách. Ale nádherná farba, nežná vôňa a zaujímavý tvar predurčujú jahody i čerešne aj do „slanej“ zážitkovej gastronómie.
Stačí trochu odvahy a nadšenia… a majstra varešky dokážu príjemne prekvapiť mnohé, priam šokujúce kombinácie. Nasledujúci recept pripravil Ján Lazarák, šéfkuchár hotela Sliezsky dom v Tatranskej polianke.
Bruschetta so šunkou a s čerešňovým ragú
Na 4 porcie potrebujete: 16 koliesok bielej bagety, 100 g sušenej šunky, 100 g čerstvých čerešní, 25 g hnedého cukru, 50 ml červeného vína, 160 g ricoty, 5 – 10 g solamylu, 100 ml šťavy z čerstvých pomarančov, 2 klinčeky, trochu mletej škorice, 1 aníz
- Bagetku opečieme na suchej panvici z oboch strán a necháme krátko vychladiť. Z hnedého cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme červeným vínom a pomarančovou šťavou a ďalej pridáme škoricu, klinčeky a aníz, povaríme 2 – 3 minúty.
- Potom pridáme odkôstkované čerešne a zahustíme podľa potreby solamylom, aby sme dosiahli požadovanú hustotu. Ricotu vymiešame so soľou do hladkej konzistencie.
- Na ricotu použijeme cukrárenské vrecko, ktorým penu striekame na bagetu, k nej pridávame prošuto a čerešňové ragú. Hotové dekorujeme lístkami šalátu.