Kaleráb - znižuje hladinu cholesterolu a tiež čistí cievy

Kaleráb je veľmi obľúbenou zeleninou, ktorú konzumujeme prakticky po celý rok. Nenápadná a cenovo dostupná potravina poskytuje oveľa viac vitamínov a minerálov, ako tušíme.

11.07.2019 12:00
polievka z kalerábu s mrkvou a bylinkami Foto:
Polievka z kalerábu s mrkvou a bylinkami.
debata

Zvyčajne sa konzumujú iba hľuzy, kalerábové listy však obsahujú ešte viac zdravých látok. Bola by preto škoda ich nezaradiť do jedálneho lístka. Umyté a nakrájané listy, ktoré neprešli chemickým postrekom, môžeme pridať do zeleninových šalátov, do polievky alebo nadrobno nasekané nasypať na chlieb.

Ak by sme kaleráb nepoznali a vyberali zeleninu len podľa vzhľadu, najskôr by sme ho prehliadli. Jeho nenápadnosť však skrýva nielen príjemnú chuť, ale je doslova nabitá látkami, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus.

Viete, že…?

Za štipľavú chuť kalerábu môže vysoký obsah zlúčenín síry a dusíka, a hoci to neznie práve lákavo, práve túto korenistú arómu máme tak radi. Vďaka nej si kaleráb rozumie napríklad s kozím syrom.

Kaleráb má preventívne protinádorové účinky vďaka obsahu horčičných olejov. Hovorí sa najmä o nádoroch maternice, prostaty a rakovine hrubého čreva. Okrem toho zvyšuje imunitu organizmu, reguluje hladinu hormónov, čo môže viesť k úprave nepravidelného menštruačného cyklu a bolestí s ním spojených. Posilňuje krvotvorbu, prispieva k dobrému stavu pokožky, nechtov a vlasov. Zabezpečuje energiu a vitalitu, posilňuje bunkový metabolizmus, srdce a obehový systém, navyše odvodňuje. Znižuje hladinu cholesterolu a tiež čistí cievy, upravuje trávenie a podporuje pravidelné vyprázdňovanie, síra navyše v črevách pôsobí antibakteriálne. Má pozitívne účinky na zrak a jeho konzumácia môže byť prevenciou sivého zákalu, pomáha dokonca aj pri cukrovke a má vynikajúci vplyv na mentálnu sviežosť – napomáha koncentrácii, zlepšuje náladu a pomáha zvládať stres. Kaleráb môžu jesť aj malé deti zhruba od pol roka veku a radí sa k alergicky bezpečnej zelenine.

Vitamíny

A, B, C, K, E

Živiny a minerály

vláknina, éterické oleje, biotín, kyselina listová; draslík, vápnik, zinok, fosfor, meď, jód, mangán, selén

Kaleráb využijeme surový i tepelne upravený. Tvorí súčasť zeleninových šalátov, výborne chutí napríklad s jablkami, jogurtom a pažítkou. Keďže sa vďaka moreplavcom dostal z Európy až do Indie, považuje sa za nevyhnutnú potravinu tamojšej kuchyne, miestni kuchári ho podávajú s indickým korením. Európan si ho vychutná pokvapkaný olivovým olejom a posypaný morskou soľou. Často býva jednou z položiek zeleninovej polievky, možno ho pridať do receptov zo zemiakov a z brokolice. Tak ako iná zelenina sa často zvykne zapekať, niekedy zmiešaný s inými druhmi – baklažánom alebo so zemiakmi. Z jedného pekáča sa naje celá rodina.

Prvé zmienky o pestovaní tejto hlúbovej zeleniny sú z 2. storočia pred naším letopočtom. Pravdepodobne pochádza z oblastí okolo Stredozemného mora, iné verzie situujú jeho pôvod do Tibetu. Kaleráb chutil už obyvateľom starého Ríma, dnes sa pestovaniu kalerábov venujú najmä v strednej a západnej Európe, z toho najviac v Nemecku.

Pečený kaleráb v kukuričnej strúhanke

Potrebujeme:
1 väčší kaleráb, 2 vajcia (žĺtky), 2 – 3 PL vody, 2 – 3 PL hladkej múky, kukuričná strúhanka a olej na obalenie, soľ
Postup:
Kaleráb očistíme a nakrájame na plátky hrubé jeden a pol centimetra. Uvaríme ho v osolenej vode – asi 5 minút od doby varu. Žĺtky zmiešame s vodou a hladkou múkou, aby vzniklo redšie cestíčko a plátky kalerábu obalíme. Potom hneď vložíme do kukuričnej strúhanky, rukami strúhanku pritlačíme zo všetkých strán. Obalené kaleráby vložíme na olejom natretý papier na pečenie do predhriatej rúry. Môžeme ešte zvrchu každý kúsok mierne pokvapkať olejom. Pečieme do ružova. Podávame s varenými zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Diétna polievka z kalerábu s mrkvou a bylinkami

Potrebujeme:
1 kaleráb, 1 mrkva, 3 – 4 menšie zemiaky, 1 l zeleninového vývaru, 1/2 kl rasce, soľ, lístky ligurčeka podľa chuti, pažítka
Postup:
Zeleninový vývar privedieme do varu a vložíme doň olúpané zemiaky, nakrájané na kocky a rascu. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme ligurček a na hrubšie rezance nastrúhanú mrkvu a kaleráb. Krátko povaríme. Ak je potrebné, dochutíme polievku soľou a na záver posypeme pažítkou. Pre labužníkov by bolo azda chutnejšie najskôr podusiť mrkvu a kaleráb na kúsku masla a pridať do polievky, ale uvedený postup je diétnejší – bez použitia tuku.

Video
Cuketovo syrové fašírky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #kaleráb #polievka #kukuričná strúhanka

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...