Tipy, triky, nápady: Palacinková abeceda

Vari niet domácnosti, v ktorej by obľúbeným pokrmom neboli palacinky. Ich základom je správne pripravené liate cesto a samozrejme náplň, ktorou palacinky plníme.

09.07.2019 17:00
langoš, kysnuté ceto Foto: ,
Langoše môžeme pripravovať aj bez kysnutia.
debata (1)

Dajú sa plniť sladkými i slanými náplňami. Do misy stačí naliať časť mlieka, pridať vajce, cukor, soľ, ušľahať, postupne prisypávať preosiatu múku a vytvoriť hustejšie cesto. Na pečenie palaciniek sú vhodné teflónové alebo liatinové okrúhle panvice, používa sa len malé množstvo tuku, najlepšie rastlinného pôvodu. Na plnenie palaciniek môžeme použiť veľké množstvo surovín – džem, krém, tvaroh, zmrzlina, javorový sirup, med, syry, zelenina, ryby, huby… Triky na vylepšenie: pridaním piva, sódy alebo rumu bude palacinkové cesto kyprejšie a ak panvicu pred vyprážaním potrieme surovým zemiakom, nebudú sa palacinky lepiť a trhať. Palacinkové cesto netreba príliš sladiť, aby sa nepripaľovalo.

Triky na zemiakové placky

Hádam najmenej príjemné na príprave zemiakových placiek je strúhanie zemiakov. Pritom je pomoc jednoduchá – veľmi rýchlo nastrúhame zemiaky napríklad na strojčeku na strúhanie rožkov. Aby boli placky krehké a chrumkavé, pridáme do nastrúhaných zemiakov lyžicu hrubšej strúhanky.

Langoše bez kysnutia

Ak máme práve chuť na langoše a nemáme čas na prípravu kysnutého cesta, urobíme langoše bez kysnutia, ktoré obsahujú polohrubú múku, jedlú sódu a kyslé alebo acidofilné mlieko. Nekysnuté langoše môžeme zdobiť kečupom, tatárskou omáčkou a posypať syrom. A prirodzene klasicky potierať cesnakom.

Lokše na všakovako

Pri príprave lokší pridávame do cesta rascu, nádherne zdvihne chuť zemiakov, maslo ju len potvrdí a sú potom naozaj vynikajúce. Zemiakové lokše sa dajú podávať na sladko i na slano. Skvele chutia s lekvárom, tvarohom, makovou plnkou, ale tiež plnené kyslou kapustou a mletým mäsom, bryndzou či šampiňónmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #lokše #palacinky #langoše #zemiakové placky

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...