Šalát panzanella
Na 4 porcie potrebujeme:
3 červené papriky, 300 g staršieho chleba, 100 ml panenského olivového oleja + na pokvapkanie chleba, 650 g zmesi cherry paradajok (väčšie rozštvrtené, menšie prepolené), 2 veľké mäsité paradajky nakrájané nahrubo, 1/2 kl krupicového cukru, 60 ml dobrého červeného vínneho octu, 1/2 červenej cibule, nakrájanej na plátky, 1 strúčik cesnaku, nakrájaný nadrobno, 8 sardelových rezov (nemusí byť), 2 hrste bazalkových lístkov
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plech dáme papriky a vedľa v dostatočnej vzdialenosti chlieb natrhaný na kúsky. Chlieb pokvapkáme olejom. Pečieme za občasného obracania, až sa na paprike urobia hnedé pľuzgiere a chlieb zozlatne; trvá to 20 – 25 minút (chlieb možno budeme musieť vybrať skôr). Papriky dáme do plastového vrecka a necháme ich spariť. Potom ich ošúpeme a zbavíme semienok. Nakrájame ich nahrubo.
2. Medzitým zmiešame paradajky a cukor vo veľkej mise, osolíme a necháme 25 – 30 minút odpočinúť, kým pustia šťavu. Pridáme chlieb, olivový olej, vínny ocot, cibuľu a cesnak. Premiešame a necháme stáť ďalších 30 minút. Pridáme pečenú papriku a bazalku a zľahka premiešame, prípadne dochutíme, ozdobíme sardelami a podávame.
Šalát Caprese
Na 2 porcie potrebujeme:
3 PL olivového oleja, 250 g mozzarelly, 1 PL citrónovej šťavy, 4 paradajky, 1 balenie korenia na šalátový dresing
Postup:
1. Z paradajok vykrojíme stopky a nakrájam ich na plátky. Z obalu mozzarelly vypustíme tekutinu a syr nakrájame na plátky.
2. Paradajky a mozzarellu rozdelíme na štyri taniere, obkladáme striedavo syr a paradajku.
3. Na dresing zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, troškou vody a s koreniacou zmesou. Pripraveným dresingom pokvapkáme šalát a následne ho ozdobíme lístkami bazalky.
Šalát z reďkoviek
Na 2 porcie potrebujeme:
2 zväzky reďkoviek, 1 zväzok jarnej cibuľky, štipka soli, 1 kl horčice, 3 PL extra panenského olivového oleja, 3 štipky nahrubo namletého farebného korenia
Postup:
1. Do misky dáme horčicu, tri lyžice oleja, štipku soli a vyšľaháme metličkou. Môžeme však použiť menší zavárací pohár, dáme doň všetky ingrediencie, uzatvoríme ho a dobre pretrepeme.
2. Umyté reďkovky nakrájame na plátky, cibuľku nasekáme nadrobno. Reďkovky a cibuľku dáme do misy, prelejeme pripraveným dresingom, premiešame, posypeme korením a podávame.
Jarný šalát z čerstvého špenátu
Na 4 porcie potrebujeme:
2 hrste cherry paradajok, 1 šalátová uhorka, 3 PL balzamikového octu, 4 PL olivového oleja, 1 štipka soli, 1 štipka mletého čierneho korenia
Postup:
1. Špenát opláchneme a osušíme. Dáme do misy, pridáme na polovice prekrojené paradajky a na kocky nakrájanú uhorku. Premiešame.
2. V menšej miske vyšľaháme ocot, olej, soľ a korenie. Zeleninu rozložíme na misu a prelejeme dresingom.
Šalát s jahodami, fetou a vlašskými orechmi
Na 8 porcií potrebujeme:
1 kg jahôd, 2 hlávky šalátu lollo biondo, 100 g rukoly, 300 g syra feta, 150 g vlašských orechov, nakrájaných nahrubo Dresing: 3 PL dijonskej horčice, 6 PL bieleho balzamikového octu, 6 PL olivového oleja, soľ
Postup:
1. Jahody umyjeme a očistíme, osem stredne veľkých odložíme a zvyšné nakrájame na štvrtiny (alebo na osminky). Šalát opláchneme, osušíme, natrháme a dáme do misy. Rukolu opláchneme, osušíme a pridáme k šalátu. Prisypeme jahody, premiešame, rozdrobíme navrch syr feta a zasypeme orechmi.
2. Na dresing rozmixujeme zvyšné jahody, dijonskú horčicu a balzamikový ocot. Osolíme a vmixujeme olivový olej. Dresingom prelejeme šalát.