Majstri varešky dodnes radi zvečňujú mágiu kruhu v podobe palaciniek, placiek, lievancov, osúchov, lokší či langošov, na slané i sladké spôsoby. Nemusia byť geometricky dokonalé, len nech sú chutné…
Cuketovo-mrkvové placôčky so strateným vajíčkom
Na 4 porcie potrebujeme:
Placka: 500 g cukety, 200 g mrkvy, 100 g hladkej múky, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, petržlenová vňať, olej
Stratené vajíčka: 4 vajíčka, voda, ocot
Holandská omáčka: 2 žĺtky, 100 g masla, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava
Postup:
1. Cuketu a mrkvu očistíme a nahrubo postrúhame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, petržlenovú vňať a vymiešame cesto. Na panvici rozpálime olej, z cesta vytvoríme placky a opečieme dozlatista z oboch strán.
2. Stratené vajíčka: Na oheň postavíme 4 l vody, pridáme ocot a pri teplote asi 80 °C vodu zakrútime a do stredu pustíme 4 vajíčka. Varíme 3 – 4 minúty.
3. Holandská omáčka: Hrniec postavíme do vodného kúpeľa, pridáme žĺtky rozmiešané s citrónovou šťavou a postupne doň vlievame roztopené maslo. Omáčka postupne hustne, nakoniec ju dochutíme soľou a korením.
Lokše s karamelizovanými gaštanmi a gaštanovou penou
Na 4 porcie potrebujeme:
Zemiakové lokše: 600 g varených zemiakov, 150 g hladkej múky, maslo, práškový cukor
Karamelové gaštany: 100 g kryštálového cukru, 100 ml smotany na šľahanie, 100 g jedlých lúpaných gaštanov
Gaštanová pena: 250 g gaštanového pyré, 100 ml smotany na šľahanie, 100 g kryštálového cukru
Postup:
1. Zemiaky uvaríme, vychladíme, zomelieme, pridáme múku, štipku soli a upečieme zemiakové lokše. Potrieme ich maslom a popráškujeme cukrom.
2. Kryštálový cukor skramelizujeme a pomaly prilievame smotanu, a keď je hmota správna, pridáme gaštany a pár minút ich restujeme. Pena: Smotanu s cukrom vyšľaháme na šľahačku, do ktorej primiešame gaštanové pyré.