Špenát - legendárna bylina Pepka námorníka

Špenát je v skutočnosti obľúbený, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať opak. Má pozitívne účinky na zdravie a jednoznačne patrí do nášho jedálneho lístka.

28.06.2019 12:00
Špenátový šalát s jahodami a mandľami Foto:
Špenátový šalát s jahodami a mandľami.
debata

Je to jednoročná rastlina, ktorá sa do Európy dostala vďaka križiackym výpravám v stredoveku. V novodobej histórii azda najviac preslávil túto bylinu legendárny Pepek námorník.

Traduje sa, že listy špenátu sú obrovskou zásobárňou železa, toto tvrdenie sa však ukázalo ako omyl, ktorý spôsobil posun desatinnej čiarky, v skutočnosti špenát obsahuje približne rovnaké množstvo železa ako ostatné druhy zeleniny.

Viete, že…?

Texaské Crystal City je americkým hlavným mestom špenátu, a práve Pepek prispel k zvýšeniu jeho spotreby. Mesto mu dokonca postavilo sochu, rovnako ako ďalšie špenátové stredisko Chester, kde majú tiež Pepkov fanklub a múzeum.

Špenát má priaznivé účinky na činnosť srdca, napomáha pri tvorbe krvi, posilňuje imunitný systém, zlepšuje pamäť a celkovo prospieva ľudskému mozgu. Nechty a vlasy sú vďaka nemu silnejšie a zdravšie, kosti a zuby pevnejšie. Špenát tiež zlepšuje látkovú výmenu, pomáha pri zápche, pôsobí na zdravie pokožky a odvodňuje organizmus. Dostatok kyseliny listovej v špenáte má vplyv na väčšiu hmotnosť dieťaťa pri pôrode, znižuje riziko predčasného pôrodu a vrodených chýb. Preto sa tehotným ženám vrelo odporúča. Odpradávna sa špenát používal na liečenie anémie a vysokého krvného tlaku. Nové výskumy zistili, že má aj veľký vplyv na obnovu buniek a celkovú detoxikáciu organizmu. Luteín spolu s ďalšími látkami je účinnou prevenciou proti rakovine žalúdka a pľúc. Špenát vďaka veľkému množstvo vitamínu K, ktorý zaisťuje správnu zrážanlivosť krvi, nesmú jesť ľudia užívajúci prostriedky na riedenie krvi. Špenátu by sa mali vyhýbať aj ľudia postihnutí dnou alebo tí, čo trpia obličkovými kameňmi.

Vitamíny

A, B1, B2, B6, C, E, K

Živiny a minerály

vláknina, luteín, šťaveľany; draslík, vápnik, železo, horčík, meď, sodík

Uplatnenie špenátu v kuchyni je veľmi široké. V surovom stave sa pridáva do šalátov a predjedál. Tepelne upravený sa podáva napríklad ako príloha k zemiakovým knedliam. Výborná je i špenátová polievka, omelety plnené špenátom, špenátové rolky, špenát zapečený s cestovinami alebo špenátová pizza. Zo špenátu možno pripraviť dokonca aj bábovku. Jednoducho je ideálny na pravidelnú konzumáciu v akejkoľvek podobe – napríklad vo forme špenátového čatní , ktoré sa hodí k cestovinám, ku kuraciemu mäsu alebo k syru. Výborný na šaláty je dnes populárny baby špenát.

Pôvodnou domovinou tejto zeleniny je pravdepodobne Perzia. Nielen tu, ale aj na celom Blízkom východe si špenát rýchlo získal veľkú obľubu vďaka svojej typickej chuti a výživnej hodnote. Pestovanie špenátu sa postupne rozšírilo cez Sýriu a Arábiu do severnej Afriky. O rozšírení do Európy sa zaslúžili Španieli približne v 14. storočí. Prvý špenátový recept možno nájsť v kuchárskej knihe z roku 1390.

Špenátový šalát s jahodami a mandľami

Potrebujeme:
200 g špenátu, 200 g jahôd, 100 g hrozna, 80 g mandlí, 20 g medu, 40 g olivového oleja, citrónová šťava
Postup:
Čerstvý listový špenát opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať na utierke. Jahody umyjeme a podľa veľkosti môžeme nakrájať na rovnako veľké kúsky. Hrozno rozpolíme, mandle sparíme, ošúpeme a nakrájame na plátky alebo nasekáme. Z oleja, medu a citrónovej šťavy pripravíme marinádu, do ktorej potom primiešame nasekané mandle. Šalát pripravíme krátko pred konzumáciou: špenátové listy, ideálne mladé a menšej veľkosti zmiešame s jahodami, hroznom a mandľami a nakoniec pokvapkáme zvyšnou marinádou. Šalát možno podávať samostatne, s opečenou bagetkou alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Pečené pirohy z lístkového cesta so špenátom

Potrebujeme:
1 balíček špenátového pyré (alebo 500 g listového špenátu), 1 malá cibuľa, 1 balenie lístkového cesta, 1 vajce na potretie, soľ, mleté čierne korenie, tvrdý syr, hladká múka
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kolieska. Ak použijeme listový špenát, pripravíme si z neho pyré tak, že ho umyjeme a opečieme najskôr na suchej panvici, potom prilejeme trochu oleja, potom vodu a dusíme asi 15 minút. Potom špenátovú zmes scedíme, pridáme soľ a rozmixujeme. Náplň do pirohov urobíme tak, že zmiešame špenátové pyré, cibuľu nakrájanú najemno a syr nastrúhaný nahrubo, dochutíme soľou a korením. Na každé koliesko položíme trochu náplne a tvoríme pirohy, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme dozlatista. Lístkové špenátové pirohy podávame ako chuťovku alebo hlavný chod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #jahody #špenát #šalát #pirohy #lístkové cesto

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...