Konzervy, mäso, dresingy
Nespotrebovaný obsah z konzervy
- huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky – skladujte pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín.
- zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzavierateľného obalu, napr. zo skla, nerezu, alebo plastu
- zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej nekonzumujte.
- Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok – skladujte pri teplote 0 až 4 °C 48 hodín, prípadne sa môžete orientovať podľa údajov výrobcu na obale výrobku.
- Mleté a plnené mäsá – pri teplote 0 až 4 °C 3 hodiny.
- Chladené krájané mäso – pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín, pri teplote –18 °C 14 dní.
- Vákuovo balené mäso po otvorení obalu – pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín.
- Naložené mäso – pri teplote 0 až 4 °C 48 hodín.
- Pečené, varené, dusené mäso vcelku, vyprážané – pri teplote 0 až 4 °C najviac 24 hodín.
- Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina, huby – pri teplote 0 až 4 °C 3 hodiny.
- Mäso nechajte rozmraziť v chladničke, nie na kuchynskej linke a po rozmrazení ho už znova nezmrazujte!
Zelenina, zemiaky, syry, šaláty
Foto: SHUTTERSTOCK
- Očistená, nakrájaná zelenina vydrží pri teplote 0 až 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 3 hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu alebo do šalátov, spracujte ju čo najrýchlejšie, najlepšie do 3 hodín.
- Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote 0 až 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 6 hodín.
- Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu skladujte pri teplote 0 a 4 °C 12 hodín.
- Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 12 hodín.
- Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.
Tipy do kuchyne:
Foto: Matúš Hoško
- nielen pred prípravou jedla, ale aj pri varení si dôkladne, pravidelne umývajte ruky,
- na mäso si vyčleňte jednu dosku a vždy ho krájajte iba na nej, ostatné potraviny, zeleninu a ovocie na inej vždy dôkladne umytej; zvlášť je potrebné dbať na čistotu pri krájaní a porciovaní už uvareného alebo upečeného mäsa, knedlí, porciovaní zákuskov, atď.,
- udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie,
- vždy poriadne vyumývajte kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu,
- kuchynské náradie nemiešajte, jednotlivé druhy potravín krájajte na to určenými strúhadlami, alebo nožmi.
5 tipov pre zdravé jedlo:
Foto: SHUTTERSTOCK
- používajte iba pitnú vodu
- zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou vodou
- nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
- jedlá pripravujte bezpečnými kulinárskymi postupmi
- dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
- Zdroj: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov a NRC pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR