Horúčavy jedlu škodia! Skladujte ho správne, tu sú tipy

28.06.2019 07:00
chladnička, jedlo, zelenina, strava, obed
Ako správne skladovať jedlo? Autor:

Viete, ako počas horúcich dní skladovať majonézu či dresing? A čo pokrájanú zeleninu? Tu sú odporúčania:

Konzervy, mäso, dresingy

Nespotrebovaný obsah z konzervy

  • huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky – skladujte pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín.
  • zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzavierateľného obalu, napr. zo skla, nerezu, alebo plastu
  • zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej nekonzumujte.
  • Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok – skladujte pri teplote 0 až 4 °C 48 hodín, prípadne sa môžete orientovať podľa údajov výrobcu na obale výrobku.
  • Mleté a plnené mäsá – pri teplote 0 až 4 °C 3 hodiny.
  • Chladené krájané mäso – pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín, pri teplote –18 °C 14 dní.
  • Vákuovo balené mäso po otvorení obalu – pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín.
  • Naložené mäso – pri teplote 0 až 4 °C 48 hodín.
  • Pečené, varené, dusené mäso vcelku, vyprážané – pri teplote 0 až 4 °C najviac 24 hodín.
  • Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina, huby – pri teplote 0 až 4 °C 3 hodiny.
  • Mäso nechajte rozmraziť v chladničke, nie na kuchynskej linke a po rozmrazení ho už znova nezmrazujte!

Zelenina, zemiaky, syry, šaláty

Ako skladovať syr?
Ako skladovať syr? Autor: SHUTTERSTOCK
  • Očistená, nakrájaná zelenina vydrží pri teplote 0 až 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 3 hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu alebo do šalátov, spracujte ju čo najrýchlejšie, najlepšie do 3 hodín.
  • Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote 0 až 4 °C 12 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 6 hodín.
  • Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu skladujte pri teplote 0 a 4 °C 12 hodín.
  • Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 až 4 °C 24 hodín, pri teplote 5 až 8 °C 12 hodín.
  • Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.

Tipy do kuchyne:

Hovädzie mäso.
Hovädzie mäso. Autor: Matúš Hoško
  • nielen pred prípravou jedla, ale aj pri varení si dôkladne, pravidelne umývajte ruky,
  • na mäso si vyčleňte jednu dosku a vždy ho krájajte iba na nej, ostatné potraviny, zeleninu a ovocie na inej vždy dôkladne umytej; zvlášť je potrebné dbať na čistotu pri krájaní a porciovaní už uvareného alebo upečeného mäsa, knedlí, porciovaní zákuskov, atď.,
  • udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie,
  • vždy poriadne vyumývajte kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu,
  • kuchynské náradie nemiešajte, jednotlivé druhy potravín krájajte na to určenými strúhadlami, alebo nožmi.

5 tipov pre zdravé jedlo:

Leto praje ľahkým jedlám.
Leto praje ľahkým jedlám. Autor: SHUTTERSTOCK
  • používajte iba pitnú vodu
  • zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou vodou
  • nepoužívajte potraviny po dátume spotreby
  • jedlá pripravujte bezpečnými kulinárskymi postupmi
  • dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov
  • Zdroj: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov a NRC pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR

VIDEO: Máte chuť na niečo zdravé? Inšpirujte sa videoreceptom TV Varecha – Šalát s kuracími prsiami

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#leto #horúčavy #salmonelóza #skladovanie potravín
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Ak nemáte dobrý deň, nevadí, zaspievajte si, prospeje vám to.
Nikdy si nič nedokážete tým ak sa nebudete...

+ Dávajte si pozor na to čo robíte, idete len sami proti sebe.
Nekupujte si žreby, aj tak dnes nemáte šancu...