Päť nápadov na dipy k zelenine a ku grilovaným dobrotám

26.06.2019 13:00
Dip z červenej repy, omáčka, grilovanie
Dip z červenej repy. Autor:

Dobrá grilovačka sa bez chutných a nápaditých dipov nezaobíde.

Bylinkové tzatziki

Na 4 porcie potrebujeme:
10 lístkov šalvie, 1 hrsť kôpru, 1 šalátová uhorka, 240 g gréckeho jogurtu, 2 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Šalviu a kôpor veľmi jemne nasekáme. Vychladenú uhorku nastrúhame, trochu vyžmýkame (ale nie príliš).
2. Premiešame s jogurtom a podľa chuti s citrónovou šťavou, drveným cesnakom, so soľou a s korením.
3. Vmiešame bylinky a ihneď podávame.

Jogurtový dip s bylinkami

Na 4 porcie potrebujeme:
150 ml bieleho jogurtu, 1 limetka, koriander, šalvia, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Bylinky nasekáme na menšie kúsky a zmiešame s jogurtom a limetkovou šťavou. Potom dochutíme soľou a korením a necháme na pol hodinky v chladničke. Lepšie je, aby boli bylinky čerstvé. V prípade núdze možno použiť aj sušené. Bylinky môžeme tiež obmieňať, za skúšku stojí bazalka a pažítka.

Dip z červenej repy

Na 4 porcie potrebujeme:
220 g uvarenej červenej repy, 150 g kyslej smotany, 50 g jogurtu, 1–2 strúčiky cesnaku, 1 šalotka, malý zázvor
Postup:
Uvarenú repu spolu s cesnakom, so šalotkou a zázvorom olúpeme a nakrájame na kúsky. Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme najemno. Vmiešame smotanu a jogurt a podľa chuti osolíme a okoreníme. Dip je jasná voľba ku grilovanej rybe.

Kôprovo-cesnakový dip

Na 1 porciu potrebujeme:
1 téglik bieleho jogurtu, čerstvý kôpor, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Do téglika od jogurtu či misky pridáme nadrobno posekaný kôpor a rozotretý cesnak. Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.

Tvarohový dip

Potrebujeme:
Základ: 120 g tvarohu, 250 g kozieho syra, 2 PL kyslej smotany, 2 PL olivového oleja
Dochutenie: hrsť čerstvo nasekaných byliniek, ako je kôpor alebo bazalka, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 kl soli, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Tvaroh vymiešame s rozdrobeným syrom. Keď je zmes hladká, pridáme do nej kyslú smotanu. Potom pridáme olivový olej a citrónovú šťavu. Prepasírovaný cesnak utrieme so soľou a zmes pridáme k ďalším ingredienciám. Podľa chuti pridáme korenie, soľ a najemno nasekané bylinky. Tvarohový dip má tú výhodu, že doň môžeme pridať obľúbené suroviny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#zelenina #recept #cesnak #kôpor #červená repa #tvaroh #omáčka #dip #grilovačka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku