Mladý hrášok chutí výborne! Ale to nie je jeho jediný benefit

Netreba zdôrazňovať, že najviac výživných látok a vitamínov má mladý hrášok, ktorý zoženiete práve teraz, keďže na poliach a v záhradách zúri jeho sezóna.

13.06.2019 15:00
Prečo sa oplatí chrúmať sladký hrach? Foto:
Prečo sa oplatí chrúmať sladký hrach?
debata

Hrach je bohatý na vlákninu, tým pádom prečisťuje tráviacu sústavu. Trávenie má celkový vplyv aj na vzhľad pokožky. Zápaly či vyrážky na tvári môžu súvisieť aj s problémami s trávením, rovnako aj so složením stravy.

Mladý sladký hrášok je výrazným zdrojom vitamínu C – najdôležitejšieho antioxidantu, ktorého nedostatok sa podpíše napríklad pod rýchlejšie starnutie buniek. Aj buniek pokožky. Ak telu chýbajú antioxidanty, škodlivé látky z vonkajšieho prostredia nedokáže účinne eliminovať. To má za následok nielen náchylnosť na choroby, ale aj starnutie kože.

Hrášok je bohatý na stopové prvky ako vápnik, zinok, niacín a kyselina listová. Tá súvisí nielen s krásou a zdravím kože či vlasov, je zároveň dôležitou zložkou stavy budúcich mamičiek.

A netreba zabúdať ani na našu duševnú pohodu. Ako s ňou súvisí hrášok? Obsahuje vitamíny skupiny B, predovšetkým B1, ktoré sa starajú o dobré fungovanie nervovej sústavy.

Látky obsiahnuté v hrášku (horčík, draslík a vápnik) dokážu pozitívne vplývať na činnosť srdca a tým pádom je lahodný hrášok v pravidelných dávkach prevenciou voči kardiovaskulárnym chorobám.

Ako všetky strukoviny, aj hrach je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, čo znamená, že dokáže človeka naozaj zasýtiť, vplýva na rast svalovej hmoty.

Zaujímajú vás nutričné hodnoty hrášku? Na 100 gramov obsahuje 6 gramov bielkovín, 13 gramov sacharidov (z toho cukry 5 gramov) a zanedbateľné množstvo tuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #srdce #pokožka #hrach

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...