Štyri nápady na jahodové pokušenie

Je tu sezóna jahôd. Ponúkame vám nápady, ako ich využiť v skvelých receptoch.

09.06.2019 11:00
jahody, dezert, vitamíny Foto:
Najjednoduchší dezert - jahody so šľahačkou.
debata

Tortičky Fraisier

Na 12 ks potrebujeme:
155 g hladkej múky, 1 kl kypriaceho prášku do pečiva, 100 g krupicového cukru, štipka soli, 60 ml rastlinného oleja, 4 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť, 1 kl vanilkového extraktu, nastrúhaná kôra z 1 biocitróna Krém: 1 vanilkový struk, 175 g mlieka, 40 g práškového cukru, 2 žĺtky, 15 g solamylu, 6 g plátkovej želatíny (3 plátky), 20 g masla, 400 ml smotany na šľahanie (33 %), 2 kl vanilkového extraktu Na dokončenie: 200 g mrazených malín, 5 g plátkovej želatíny, 30 g práškového cukru, 600 g jahôd
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 175 °C a formu 25 × 36 cm vyložíme papierom na pečenie. Vo väčšej mise zmiešame múku s práškom do pečiva, cukor (3 lyžice odložíme) a soľ. V menšej miske prešľaháme olej, žĺtky, 95 ml studenej vody, vanilku a citrónovú kôru. Žĺtkovú zmes vlejeme k múke a premiešame. Bielky šľaháme, kým sa nezačnú robiť mäkké špičky, prisypeme odložený cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Zľahka ho vmiešame do cesta. Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.
2. Z vanilkového struku vyškriabeme semienka a spolu so strukom ich dáme do menšieho hrnca. Prilejeme mlieko, prisypeme polovicu cukru a privedieme pod bod varu.
3. Žĺtky, zvyšný cukor a škrob vyšľaháme vo väčšej mise. Želatínu namočíme. Pomaly a za stáleho šľahania prilievame do misy k žĺtkovej zmesi ochutené horúce mlieko. Zmes vrátime do hrnca a za stáleho prešľahávania zahrievame, kým nezačne hustnúť. Potom nádobu vezmeme zo sporáka, vyberieme vanilkový struk a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Necháme vychladnúť a zašľaháme maslo. Smotanu vyšľaháme dotuha, vmiešame do nej vanilkový extrakt a opatrne ju premiešame s krémom.
4. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme kolieska s priemerom 8–10 cm. Vložíme ich na dno menších formičiek. Steny formičky vyložíme pruhom papiera na pečenie. Jahody prekrojíme napoly a vyskladáme ich po obvode formičky, reznou stranou von. Jednu celú jahodu môžeme, ale nemusíme, dať vždy do stredu. Pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžice dovnútra nanesieme krém. Uhladíme a dáme stuhnúť.
5. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme cez sito, aby sme ich zbavili semienok. Z výsledného pyré odvážime 100 g a zmiešame ho s cukrom. Namočíme želatínu. Zmes dáme do menšieho hrnca a privedieme do varu. Dáme dolu z plameňa a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Premiešame a ihneď rozdelíme na tortičky. Každú tortičku potom ozdobíme celou jahodou. Dáme vychladiť. Tortičky vyberieme z formičiek, odstránime papier na pečenie a podávame.

Eton mess

Na 6–8 porcií potrebujeme:
3 bielky, 175 g krupicoveho cukru, 450–500 g čerstvých jahôd, 570 ml šľahačkovej smotany, vyšľahanej, 1 kl práškového cukru
Postup:
1. Upečieme pyšteky. Bielky vyšľaháme dotuha a potom po lyžičkách zašľahávame krupicový cukor. Zo snehu potom robíme lyžičkou kopčeky na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme ich na 140 °C zhruba hodinu (v teplovzdušnej rúre na 120 °C asi 1,5 hodiny).
2. Polovicu jahôd rozmixujeme spolu s práškovým cukrom na pyré a prepasírujeme cez sitko. Pyšteky rozlámeme na 2 cm kúsky a dáme do väčšej misky, pridáme nakrájané zvyšné jahody a šľahačku, jemne premiešame. Na tanierik alebo do pohára dáme kôpku jahodovo-pyštekovo-smotanovej hmoty a pokvapkáme ju jahodovým pretlakom.

Jahodový cheesecake

Potrebujeme:
2 balenia maslových sušienok, 100 g masla, 400 g čerstvých jahôd, 400 g mascarpone, 200 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Najskôr valčekom alebo v mixéri rozdrvíme sušienky. Potom k nim pridáme rozpustené maslo a zmes natlačíme do formy.
2. Sušienkový korpus dáme na chvíľu odpočinúť do chladničky a potom naň rozložíme rozpolené jahody.
3. Zo smotany, z mascarpone a práškového cukru vymiešame krém, ktorý nanesieme na jahody. Dáme opäť do chladničky stuhnúť a potom podávame ozdobené lístkami mäty.

Trifle s jahodami

Na 6 porcií potrebujeme:
Piškóta: 4 vajcia, 90 g krupicového cukru, 80 g polohrubej múky
Krém: 500 g mascarpone, 3 PL práškového cukru, 300 g jahôd, 2 PL trstinového cukru, 150 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Piškóta: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s cukrom. K žĺtkovej zmesi prisypeme múku a premiešame. Potom stierkou po častiach zapracujeme sneh. Cesto nalejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie, vrstva cesta by mala byť asi 2 cm vysoká. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 15 minút, potom piškótu necháme vo vypnutej rúre 5 minút dôjsť. Hotovú piškótu necháme vychladnúť. Z vychladnutého korpusu potom vykrajujeme kolieska o niečo menšie, ako je priemer pohárov, ktoré budeme plniť. Môžeme však naplniť aj misu, podľa jej priemeru vykrojíme piškótové cesto.
2. Jahody očistíme, polovicu z nich rozmixujeme s trstinovým cukrom, niekoľko necháme na ozdobu, zvyšok pokrájame. Mascarpone zmiešame s práškovým cukrom a krémom naplníme cukrárske vrecko, poháre sa tak budú lepšie plniť.
3. Na dno pohárov (misy) dáme prvú vrstvu krému, potom pridáme vrstvu piškóty, pokrájané jahody, zalejeme jahodovým mixom a pokračujeme ďalšou vrstvou krému. Takto naplníme všetky poháre alebo misu. Ozdobíme šľahačkou a jahodami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #maliny #jahody #mascarpone #šľahačka #cheesecake #tortičky #Eton mess #trifle

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...