Slovenský poklad: bryndza

26.05.2019 14:00
Vajíčka s pikantnou bryndzou na karamelovej...
Vajíčka s pikantnou bryndzou na karamelovej šalotke. Autor: ,

Cudzinci vždy začínajú spoznávať chute Slovenska cez bryndzové halušky. V profesionálnej gastronómii sme však tejto ikonickej lahôdke stále veľa dlžní.

bryndze sa dajú tvoriť originálne raňajky, polievky, hlavné jedlá, chuťovky i delikatesy zážitkového menu. Veď vo svete je bežné, že práve „ľudové“ suroviny prenikajú do vysokej gastronómie.

Závitky z cukety a bryndze s listovým šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:
2 dlhšie cukety, 300 g bryndze, 2 PL nasekanej pažítky, 2 PL kyslej smotany
Postup:
1. Cuketu nakrájame na tenké pozdĺžne plátky a ugrilujeme na grile alebo panvici z každej strany asi 2 – 3 minúty. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, pridáme nasekanú pažítku a vyšľaháme.
2. Na začiatok každého plátku vychladnutej ugrilovanej cukety dáme asi 1 polievkovú lyžicu zmesi a zrolujeme. Hotové rolky ešte pokvapkáme olivovým olejom, uložíme na listový šalát a posypeme nasekanou pažítkou.

Vajíčka s pikantnou bryndzou na karamelovej šalotke

Na 4 porcie potrebujeme:
4 vajcia uvarené natvrdo, 200 g bryndze, 3 PL kyslej smotany, 50 g masla, 1 kl mletej červenej papriky, soľ podľa chuti, mleté čierne korenie, nasekaná pažítka, štipka červenej pálivej papriky, cherry paradajky na ozdobu Šalotka na karameli: 4 šalotky, 100 g kryštálového cukru, 2 PL oleja, 1 PL červeného vína
Postup:
1. Z uvarených prekrojených vajec vyberieme žĺtky, ktoré zmiešame s bryndzou, kyslou smotanou, maslom a mletou paprikou. Posolíme, pridáme štipku pálivej papriky, nasekanej pažítky a vyšľaháme do peny.
2. Vajcia naplníme ozdobným vreckom naplneným bryndzovou penou, ozdobíme cherry paradajkou a uložíme na karamelizovanú cibuľku.
3. Karamelizovaná cibuľka: Do rozpáleného oleja pridáme nakrájanú šalotku, posypeme kryštálovým cukrom a necháme skaramelizovať. Potom podlejeme červeným vínom a povaríme.

Recepty pripravil Martin Šulc a Juraj Štefanka z Koliby U dobrého pastiera v Ružomberku

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #bryndza #vajíčka #cukina #ovčí syr #šalotka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nebuďte na seba príliš prísni, všetko je raz za čas dovolené.
Neodkladajte svoje plány na neskôr, práca...

+ Obmedzujte kalorické a ťažké jedlá, hrozí vám pokazený žalúdok.
S prácou to nepreháňajte, všetko stihnete...