Čerstvé prírodné syry sú ľahko stráviteľné, podporujú trávenie a sú veľmi vhodnou súčasťou detoxikačných kúr a redukčných diét, do ktorých sa práve v tomto období radi púšťame. Čerstvé syry dodávajú telu dôležité živiny a zároveň nie sú také zaťažujúce ako ťažšie tvrdé syry, na ktorých sme si pochutnávali v zime. Navyše sú úspornejšie – na výrobu čerstvého syra postačí 4 – 5 litrov mlieka, zatiaľ čo na rovnaké množstvo tvrdého syra to môže byť až 12 litrov. Čerstvé syry sa ideálne kombinujú s čerstvými bylinkami, ktoré telu dodávajú potrebné vitamíny, prípadne s cesnakom, ktorý detoxikuje a chráni pred infekčnými chorobami. Ak sa nám nechce vyrábať si doma vlastnú nátierku, môžeme využiť čerstvé nátierkové syry s bylinkami bez konzervantov či stabilizátorov.
Grécka ovčia tradícia
Ovčie syry sa vyrábajú v štátoch s rozšíreným chovom oviec. K nim patrí aj Grécko. Traduje sa, že horali sa dožívajú vysokého veku práve vďaka výrobkom z ovčieho mlieka, tí grécki aj vďaka chutnému ovčiemu syru feta – tvarohovému syru, ktorý zreje v slanom náleve najmenej dva mesiace.
Podoby kozieho syra
Samotná chuť zdravého kozieho syra sa mení v závislosti od dĺžky dozrievania. Kozí syr môžeme konzumovať vo všetkých stupňoch zrelosti, od jemných čerstvých až po vyzreté aromatické exempláre pre fajnšmekrov. Zrejú buď vo formách, alebo sa balia do byliniek, výrazného korenia a listov viniča.
Spoľahlivá alternatíva vegetariánov
Mliečne výrobky a syry sú obľúbeným zdrojom bielkovín pre vegetariánov, pri výrobe niektorých tvrdých syrov (napríklad parmezánu) však výrobcovia používajú syridlo získané zo žalúdkov teliat. Spoľahlivo vegetariánskou alternatívou je syr gran moravia, ktorý vzniká použitím syridla rastlinného pôvodu.