Poctivé steaky

Steaková latina sa začína už pri výbere plemena, veď každý „rodokmeň rezňa“ má svoje osobitosti. Zvieratá majú iný genóm, inak ich kŕmia a ošetrujú.

18.05.2019 14:10
Hovädzia roštenka „surf and turf“ Foto: ,
Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi.
debata

Preto aj inak chutí talianske piemontese, americký black angus, španielsky txogitxu, austrálske wagyu či slovenský siemmental.

Hovädzia roštenka „surf and turf“ s batatovými hranolčekmi

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g hovädzej roštenky, 12 tigrích kreviet, 600 g batatových hranolčekov, 400 g zemiakov, 30 g masla, 100 ml šľahačky, 10 ml olivového oleja, 20 g kapár, 30 g nakrájaných cherry rajčín, citrón, petržlenová vňať, hľuzovkový olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka, pridáme maslo a šľahačku a rozpučíme do jemnej konzistencie zemiakového pyré. Na záver pridáme niekoľko kvapiek hľuzovkového oleja.
2. Hovädziu roštenku rozporciujeme na štyri rovnaké steaky. Ochutíme soľou a čiernym korením a prudko opražíme. Tepelnú úpravu dokončíme v rúre pri teplote 180 °C približne 3 – 6 minút podľa hrúbky steaku. Na rozohriatu panvicu s olivovým olejom pridáme očistené krevety, cherry rajčiny, kapary, petržlenovú vňať, šťavu z citróna a dochutíme soľou a korením.
3. Steak podávame s batatovými hranolčekmi, ktoré vyprážame vo fritéze pri teplote 175 °C. Samotný výraz surf and turf sa prvýkrát použil v 60. rokoch a označuje kombináciu hovädzieho mäsa a morských plodov, prevažne sa používajú homáre, krevety, ale aj krabie mäso.

Špikovaný diviačí krk s yorkshirskym pudingom

Na 4 porcie potrebujeme:
1,2 kg diviačieho krku, 60 g panchetty (prerastenej slaniny), fermentovaný čierny cesnak, 100 g fazuľových strukov, 8 jarných mrkvičiek, 100 g hrášku, 8 stoniek špargle
Nálev: 500 ml červeného vína, 1 bobkový list, 20 g mletého čierneho korenia, 20 g nového korenia, 1 cesnak, 2 cibule, 200 g mrkvy, soľ
Yorkshirsky puding: 70 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 2 vajcia, 10 ml oleja Červená kapusta: 500 g červenej kapusty, 1 PL brusnicového džemu, 1 PL cukru, 1 jablko, 20 ml octu
Postup:
1. Diviačí krk prešpikujeme panchettou, dochutíme soľou a korením, prudko osmažíme na panvici a premiestnime na pekáč, do ktorého pridáme nálev. Na prípravu nálevu potrebujeme skombinovať vodu, červené víno, cesnak, cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie, mrkvu a 2 polievkové lyžice soli. Nálev necháme zovrieť a pridáme na pekáč. Dusíme zakryté domäkka zhruba dve hodiny.
2. Na prípravu cestíčka na yorkshirský puding požijeme múku, vajcia a mlieko, ktoré vymiešame dohladka. Toto cestíčko vylejeme do rozohriatych mafinových foriem na pečenie vymastených olejom a pečieme pri teplote 190 °C približne 20 minút. Dôležité je neotvárať rúru počas pečenia. Červenú kapustu nakrájame najemno, osmažíme na cibuli, pridáme červené víno, brusnicový džem, cukor, nastrúhané jablko a ocot podľa chuti. Dochutíme soľou a korením. Varíme, až kým sa nevyparí prebytočná tekutina a kapusta nie je mäkká.
3. Ako zeleninovú prílohu použijeme uvarenú jarnú mrkvičku, fazuľky, špargľu, hrášok a fermentovaný cesnak. Fermentovaný cesnak sa dá kúpiť a svojou sladkastou chuťou sa veľmi hodí k divine. Yorkshirský puding je neoddeliteľnou súčasťou jedál vo Veľkej Británii, kde dominujú pečené mäsá a zelenina, najmä počas tradičných nedeľných obedov.

Recepty pripravil George Kostka, šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #recept #hovädzina #divina #steak

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...