Reďkovka - veselá farba a pikantná chuť

Biele, čierne, červené, žlté, fialové, dvojfarebné - také môžu byť reďkovky.

17.05.2019 17:00
Smotanový koktail s reďkovkami Foto:
Smotanový koktail s reďkovkami.
debata

Ich veselá farba ozvláštni šaláty alebo obložený chlieb a navyše majú jedinečnú, často pikantnú chuť, ktorá pochádza z horčičnej silice, a tá pôsobí priaznivo na trávenie. Typická jarná zelenina práve v tomto období chutí najlepšie. Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií.

Pre vyhladovanú hrdinku knihy Juh proti Severu boli reďkovky v istej chvíli záchranou pred smrťou hladom. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu: „Nech mi je Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať." Ešte južnejšie, v mexickej Oaxace sa vždy v predvečer Štedrého dňa koná oslava tejto zeleniny – Noc reďkoviek.

Viete, že…?

Odborný rodový názov reďkovky znie raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať". Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, iba 25 dní, zato niektoré druhy reďkoviek môžu dosiahnuť hmotnosť až 4 až 5 kilogramov.

Reďkovky sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev, urýchľuje prechod potravín črevami, čím sa rýchlejšie vylučujú škodlivé látky. V ľudovom liečiteľstve sa odpradávna reďkovky používali ako prevencia proti tvorbe žlčových, obličkových a močových kameňov. Pri chrumkaní reďkoviek uvoľnené liečivé oleje a silice ničia baktérie a plesne. Reďkovky rozpúšťajú hlieny, dezinfikujú sliznice a pôsobia preventívne proti infekciám, preto by sa mali konzumovať pri prechladnutí a ochorení dýchacích ciest. Priaznivo pôsobia aj na rast a stavbu kostí i chrupaviek. Dobrý účinok majú na srdce, podporujú srdcové svalstvo. Reďkovky nie sú vhodné pre osoby s problémami štítnej žľazy, so žalúdočnými alebo s dvanástnikovými vredmi, ale ani pri hnačke.

Vitamíny

A, C, K

Živiny a minerály

vláknina, sacharidy, bielkoviny, silice, mastné kyseliny; železo, vápnik, fosfor, draslík, selén

Reďkovky sú najlepšie čerstvé, dodajú príjemnú štipľavú chuť šalátom, predkrmom a nátierkam. Štipľavosť zmiernime krátkym namočením do studenej vody, odstránením šupky či miernym osolením pri konzumácii. Na krajci čerstvého chleba s maslom a plátkami reďkoviek si azda pochutíme najviac. Skvelú nátierku pripravíme z pokrájaných reďkoviek, ktoré vmiešame do mäkkého tvarohu a nátierkového masla. Namiesto čili papričiek môžeme do studených omáčok, šalátov a ďalších jedál pridať nastrúhané alebo na rezance pokrájané reďkovky. Reďkovky môžeme pripraviť ako dusenú kapustu a podávať ako prílohu k pokrmom, chutné sú aj podusené s miešanými vajcami.

Pôvodne sa reďkovky pestovali v Číne a Japonsku, podľa niektorých bádateľov však vraj pochádzajú z krajín Blízkeho východu. V starovekom Egypte boli robotníci platení naturálnou mzdou tvorenou cibuľou, cesnakom a reďkovkami. A v antickom Grécku zase reďkovky vyrobené z rýdzeho zlata slúžili ako pocta bohovi Apolónovi. Dnes sa pestujú najmä v miernom podnebnom pásme Európy i Ameriky.

Opečené reďkovky s cibuľou a cesnakom

Potrebujeme:
14 reďkoviek, 1 väčšia cibuľa, 1 – 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie ?
Potrebujeme:
Najskôr nakrájame očistenú a umytú cibuľu nadrobno alebo ju rozpolíme a nakrájame na tenké kolieska. Panvicu s olivovým olejom zohrejeme vopred a dáme na ňu smažiť cibuľu. Medzitým nakrájame očistené a umyté reďkovky na kolieska. Cibuľka by mala byť po usmažení žltkasto hnedá. Potom do cibule zamiešame nakrájané reďkovky, podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením. Prelisovaný cesnak pridávame až krátko pred koncom smaženia.

Smotanový koktail s reďkovkami

Potrebujeme:
18 reďkoviek, 100 ml smotany na šľahanie, pažítka, trebuľka, citrónová šťava, soľ, zelené korenie
Postup:
Reďkovky najskôr očistíme a opláchneme. Mladé stredové lístky odložíme. Vňať pažítky a trebuľky tiež opláchneme a nakrájame najemno. Reďkovky nakrájame na rezance, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Prikryjeme a všetko necháme v chlade odležať pol hodiny. Vychladenú smotanu so štipkou soli ušľaháme a premiešame s reďkovkami a pokrájanou vňaťou, vetvičku trebuľky odložíme. Nápoj upravíme do pohárov, ozdobíme zeleným korením a lístkom trebuľky. Podávame s hriankami opečenými nasucho a potretými trochou masla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cesnak #cibuľa #reďkovka #šalát #pikantná chuť #koktajl

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...