Päť nápadov na dokonalé omáčky k steakom

K steaku patrí omáčka. Ponúkame vám 5 receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

16.05.2019 17:00
brusnicová omáčka Foto:
Domáca brusnicová omáčka.
debata

Omáčka chimichurri

Potrebujeme:
3 PL červeného vínneho octu, 3 PL olivového oleja, 1 PL nasekaného oregana, 2 kl nasekaného rozmarínu, 1 kl mletej pálivej papriky, 1/2 kl čili korenia, 2 hrste nasekaného hladkolistého petržlenu, 1 strúčik cesnaku, 1 bobkový list, mleté čierna korenie, soľ
Postup:
1. Do misy dáme červený vínny ocot, olivový olej, nadrvený bobkový list, olúpaný roztlačený strúčik cesnaku, čili korenie, pálivú papriku, nadrobno nasekaný rozmarín, oregano a petržlenovú vňať.
2. Zmes dôkladne premiešame (prípadne mierne rozmixujeme), osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Necháme v chladničke 2–3 hodiny rozležať.

Teľací demi-glace

Potrebujeme:
4,5 kg teľacích kostí, 3 mrkvy nakrájané nahrubo, 2 cibule nakrájané nahrubo, 1 pór, len biela časť, nakrájaná nahrubo, 1 bouquet garni (2 zelené 10 cm listy póru, 15 stopiek hladkolistého petržlenu, 2 vetvičky tymianu, 3 bobkové listy), 180 g kvalitného rajčinového pretlaku
Postup:
1. Rúru predhrejeme najmenej na 220 °C. Do pekáča vložíme teľacie kosti tak, aby boli v jednej vrstve. Dáme ich piecť zhruba na jeden a pol hodiny, až zľahka zhnednú. Pridáme mrkvu, cibuľu a pór a pečieme dohneda ďalšiu takmer hodinu.
2. Do veľkého hrnca dáme obsah pekáča (alebo do dvoch menších). Pekáč postavíme na sporák na dva horáky a nalejeme doň 750 ml vody. Na strednom plameni privedieme do varu a odškrabávame vareškou všetky pripečeniny. Varíme tri minúty a potom prelejeme do hrnca k základu. Pridáme bouquet garni a pretlak. Prilejeme 6–7 litrov studenej vody a na strednom plameni privedieme do varu. Keď sa objavia prvé známky varu vo forme bubliniek, oheň stlmíme.
3. Necháme jemne variť tesne pod bodom varu aspoň 6–8 hodín, pre dokonalý výsledok však odporúčame nechať až 12–24 hodín. Priebežne kontrolujeme, či nie je treba doliať studenú vodu, pretože kosti musia byť stále ponorené. Počas prvej hodiny zbierame dierkovanou naberačkou penu každých 5–10 minút. Zabránime tým zakaleniu vývaru. Po hodine stačí zobrať penu už len zhruba každú polhodinu. Keď je vývar hotový, dáme husté sitko nad asi sedemlitrový hrniec a precedíme. Nesnažte sa pevné časti pretláčať dovnútra. Vývaru by malo byť 3,8 až 4,7 litra.
4. Hrniec dáme do drezu s ľadovou vodou a keď vychladne, zoberieme z povrchu tuk. Vývar môžeme uchovať týždeň v chladničke alebo šesť mesiacov v mrazničke. Ak chceme pokračovať k demi-glace, dáme vývar znovu variť na strednom plameni ďalších 4–5 hodín za občasného zbierania peny. Keď v hrnci zostane 500 ml hustej sirupovitej tekutiny, máme hotovo. V chladničke vydrží 2 týždne, zmrazený šesť mesiacov.

Maslo Café de Paris

Potrebujeme:
1 kl dijonskej horčice, 1 PL nasekaných kapár, 1 nasekaná ančovička, 1 kl nadrobno nasekanej pažítky, 1 kl nadrobno nasekaného estragónu, 1 PL koňaku, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 šalotka nakrájaná nadrobno
Postup:
Všetky suroviny premiešame so 160 gramami zmäknutého masla, vytvarujeme pomocou potravinárskej fólie valček a necháme vychladiť. Krájame na širšie plátky a kladieme na steaky.

Domáca brusnicová omáčka

Potrebujeme:
275 g čerstvých brusníc, 200 g cukru, 250 ml portského vína, 250 ml brusnicovej šťavy, 2 plátky želatíny
Postup:
Cukor a portské dáme na panvicu s nepriľnavým povrchom a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Rozpustíme želatínu v studenej vode podľa návodu na obale. Zmiernime teplotu a vmiešajme brusnice, brusnicovú šťavu a želatínu. Prikryjeme a za stáleho miešania mierne varíme 30 minút, až kým brusnice nepuknú. Necháme vychladnúť a podávame k steakom.

Dubáková omáčka

Potrebujeme:
200 g čerstvých dubákov (môže byť aj iný druh húb alebo aj mrazené huby), 1 PL masla, 1 PL olivového oleja, 100–200 ml smotany na varenie, mleté čierne korenie, soľ, 1/2 kocky hubového bujónu alebo hubové korenie, 1 kl hladkej múky
Postup:
1. Na panvicu dáme maslo aj olej, pridáme očistené a na plátky nakrájané huby, okoreníme, podlejeme troškou vody a dusíme do mäkka tak 10–15 minút.
2. Potom do 100 ml smotany pridáme 1 KL múky, nalejeme do húb a podľa potreby smotanou alebo múkou doladíme do požadovanej hustoty a množstva.
3. Omáčku za stáleho miešania krátko povaríme a podávame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #recept #grilovanie #steak #omáčka

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...