Cestoviny po slovensky

Cestoviny sú na slovenskom stole „doma“ už odpradávna. Keď rozvoniavali kuchyňou našich praprababičiek široké i tenké rezance, plnené taštičky, šúľance, pirohy, gule, halušky či jedlá z tarhone, tešili sa všetci na dobré a sýte jedlo v desiatkach podôb.

12.05.2019 12:00
Špenátové halušky Foto: ,
Špenátové halušky s pečenými paradajkami a so syrom.
debata

Na slano i na sladko sa niesli na stôl ako hlavný chod a vôbec nepotrebovali spoločnosť výraznejšej, lákavejšej potraviny. Na tieto cestovinové tradície nadväzujme a hľadajme nové kombinácie a chute.

Rezance s tvarohom a jahodovým pyré

Na 4 porcie potrebujeme:
široké rezance, 500 g tvarohu, 1 vanilkový struk, 200 g cukru, 600 g jahôd, 80 g masla
Postup:
1. Najprv urobíme cestoviny podľa receptu na rezance s kozím syrom a so slnečnicovými semiačkami. Tvaroh premiešame s vanilkovým strukom (alebo vanilkovým práškom) a cukrom.
2. Z jahôd spravíme pyré tak, že ich nakrájame na menšie kúsky, vložíme do panvice a zalejeme vodou, pridáme 50 g cukru a len krátko povaríme. Zmes rozmixujeme dohladka. Pyré môžeme prepasírovať cez sitko, aby sme odstránili semiačka z jahôd.
3. Cestoviny uvaríme v osolenej vode a na druhej panvici rozpustíme maslo. Uvarené cestoviny zmiešame s maslom a pridáme ochutený tvaroh. Všetko spolu premiešame a prelejeme jahodovým pyré. Môžeme dozdobiť čerstvou jahodou a lístkami bazalky.

Špenátové halušky s pečenými paradajkami a so syrom

Na 4 porcie potrebujeme:
Halušky: 250 g čerstvého špenátu, 200 ml vody, 4 g soli, 500 g polohrubej múky, 2 vajcia,
600 g cherry paradajok, 300 g slovenského neúdeného syra, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml repkového oleja, 4 g mletého čierneho korenia, 40 g masla
Postup:
1. Špenát rozmixujeme s vodou na hladké pyré a osolíme ho. Do pyré pridávame rozmiešané vajcia a polohrubú múku a vypracujeme cesto ako na klasické halušky. Dáme variť vodu a osolíme ju, do vriacej vody nahádžeme halušky.
2. Medzitým na plech vysypeme cherry paradajky (môžete použiť aj obyčajné, ale tie nakrájame), na ktoré dáme olej, soľ, korenie a na plech vhodíme aj strúčiky cesnaku. Plech s paradajkami vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 5–8 minút.
3. Keď sú paradajky hotové, plech vyberieme, vložíme doň maslo a všetko dobre premiešame. Ešte kým je všetko horúce, vložíme do upečených paradajok horúce špenátové halušky a zmiešame ich spolu. Naložíme na tanier a zasypeme strúhaným slovenským syrom.

Recepty pripravil Pavol Búci, šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cestoviny #rezance #halušky #špenát #tvaroh

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...