Medvedí cesnak - vôňa, ktorá nám pripomína príchod jari

Lahodné zelené lístky medvedieho cesnaku, plné vitamínov a minerálov, sa dajú upraviť na mnoho spôsobov.

09.05.2019 07:00
Zemiakové pirohy plnené medvedím cesnakom Foto: ,
Zemiakové pirohy plnené medvedím cesnakom.
debata (1)

Ideálna doba na zber tejto zdravej byliny je prelom apríla a mája – vtedy má totiž najväčšiu silu, ktorá sa však sušením vytráca. Ideálne je teda rastlinky konzumovať začerstva, prípadne mierne podusené.

Po zime býva človek unavený, často bez energie. A práve medvedí cesnak je jedným z najvýznamnejších elixírov na začiatku jari. Pre jeho čistiace účinky ho vyhľadávajú aj medvede prebúdzajúce sa zo zimného spánku. Medveďom vďačí za svoj názov, pomenovali ho tak už starí Germáni, ktorí verili, že im dodá medvediu silu.

Viete, že…?

Ak sa bojíte, že vám jarná očistná kúra prostredníctvom medvedieho cesnaku zhorší na niekoľko dní dych, strach mať nemusíte. Pri jeho konzumácii toto nebezpečenstvo nehrozí.

Ak chceme mať v domácnosti celý rok liečivú silu tejto byliny, môžeme si urobiť si liehový výťažok – tinktúru. Kvapky výborne podporujú pamäť, zabraňujú vápenateniu ciev a zbavujú nás mnohých iných ťažkostí. Medvedí cesnak má veľmi dobré účinky aj na žalúdok a črevá, je vhodný pri akútnych a chronických hnačkách, sprevádzaných plynatosťou a kolikami. Rovnako je vhodný pri zápchach alebo chorobách čriev. Pomáha aj pri žalúdkom vyvolaných poruchách činnosti srdca, nespavosti, ale aj pri ťažkostiach spojených s vysokým krvným tlakom – pocitoch tlaku v hlave a úzkosti. Víno z medvedieho cesnaku je liekom pre starých ľudí, ktorí majú trvale zahlienené priedušky a ťažkosti pri dýchaní. Čerstvo nasekané listy prečisťujú obličky a močový mechúr. Čerstvá šťava rýchlo zahojí aj ťažko sa hojace rany, zlepšuje aj stav pri ochorení ciev.

Vitamíny

A, B1, B2, C

Živiny a minerály

alicín, horčíny, fytoncídy, železo, zinok, horčík, vápnik, meď, mangán

Medvedí cesnak sa využíva v teplej i studenej kuchyni, najlepší a najzdravší je čerstvý. Môžeme ho pridať všade tam, kde by sme použili cesnak, cibuľovú vňať alebo pažítku. Skvele chutí na chlebe, ktorý sa natrie maslom, masťou alebo inou nátierkou a potom sa posype nakrájanými listami. Môžeme ho spracovať ako pesto, odšťaviť, použiť do polievok a šalátov. Skvelú službu urobí pri omáčkach, nátierkach, omeletách, pečených zemiakoch a pri pečení domáceho chleba. Celé listy možno jednoducho spariť na masle len s trochou soli a korenia a namiesto listového špenátu podávať ako prílohu trebárs k rybe. Šťava z listov sa používa ako odpudzovač hmyzu a v minulosti sa využívala aj na dezinfikovanie v domácnostiach.

Medvedí cesnak poznali už Kelti a Germáni. Ide o prevažne európsky druh, rozšírený je najmä v západnej a strednej Európe a vo Veľkej Británii. Na juh zasahuje do Španielska, Talianska a na severný Balkán, na sever po južnú Škandináviu, na východ po európske Rusko až po Kaukaz.

Rizoto s medvedím cesnakom

Potrebujeme:
1 PL olivového oleja,1 šalotka alebo malá cibuľa,100 ml bieleho vína,250 g ryže arborio,asi 750 ml horúceho zeleninového alebo kuracieho vývaru,100 g medvedieho cesnaku, parmezán,1 PL masla
Postup:
Vo väčšej panvici podusíme na rozohriatom oleji najemno nakrájanú cibuľu, aby zmäkla. Potom pridáme ryžu a za stáleho miešania vareškou ju čiastočne osmažíme. Keď hrozí pripálenie, podlejeme ju vínom a ďalej miešame, až kým sa všetko neodparí a nevsiakne do ryže. Potom prilejeme jednu veľkú naberačku horúceho vývaru a ďalej pokračujeme v miešaní pri stredne silnom plameni, kým je v panvici tekutina. Potom vlejeme ďalšiu naberačku a rovnakým spôsobom pokračujeme dovtedy, kým nespotrebujeme vývar a ryža nezmäkne do polomäkka, trvá to asi pätnásť minút. Medvedí cesnak operieme pod tečúcou vodou, niekoľkokrát prekrojíme a pridáme do takmer hotového rizota. Premiešame a necháme chvíľu listy teplom zatiahnuť a zmäknúť. Nakoniec vmiešame maslo, nastrúhaný parmezán, dochutíme soľou a korením. Hotové rizoto necháme jednu až dve minúty stáť mimo platničky, potom ho rozdelíme na taniere a ozdobíme zvyšným parmezánom.

Zemiakové pirohy plnené medvedím cesnakom

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 350 g hrubej múky, 1 celé vajce, štipka soli, 2 balenia ricotty, zväzok medvedieho cesnaku, 3 PL bravčovej masti, 3 žlté cibule
Postup:
Listy medvedieho cesnaku očistíme, opláchneme a necháme dôkladne odkvapkať. Potom ho nakrájame na prúžky a premiešame s ricottou. Môžeme osoliť. Zemiaky môžeme uvariť aj deň vopred v šupke v osolenej vode. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, osolíme, pridáme vajce a postupne pridávame múku. Cesto vymiesime a rozdelíme na polovicu. Pracovnú plochu posypeme múkou a na nej rozvaľkáme prvú časť cesta na asi 3 mm hrubý plát. Z neho vykrajujeme kolieska, ktoré pomocou dvoch lyžičiek plníme zmesou ricotty a medvedieho cesnaku. Potom okraje pevne stlačíme. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Zvyšné cesto opäť rozvaľkáme, ďalej vykrajujeme a plníme pirohy, celý postup prípravy zopakujeme. Kým sa pirohy uvaria, pripravíme cibuľu, ktorú nakrájame na jemné prúžky a na masti speníme. Cibuľkou spoločne s trochou masti a nasekaným medvedím cesnakom prelejeme pirohy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #medvedí cesnak #pirohy #pesto #rizoto

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....