Poznáte tajomstvá (nielen) májovej bryndze? Pre toto je slovenským pokladom

, 02.05.2019 13:02
bryndza, syr, bielkoviny, vápnik, zdravá potravina
Pravá slovenská bryndza je pre zdravie a trávenie skutočný poklad. Autor:

S príchodom mája sa čoraz častejšie hovorí o májovej bryndzi. Obľúbená slovenská pochúťka je údajne práve v tomto mesiaci najlepšia. Viete prečo?

Historicky sa ovce vyháňali na pasienok až koncom apríla a bryndza sa tak začala robiť až začiatkom mája. Mnohí konzumenti to možno nevedia, ale v dôsledku zmeny podnebia a klimatickým zmenám, máme dnes bohatšie pasienky skôr a májovú bryndzu môžeme vyrábať už v apríli. Vysokú kvalitu si však bryndza zachováva celý rok, pretože na Slovensku už máme aj chovy, ktoré produkujú ovčie mlieko celoročne.

Pravá slovenská? Potrebuje toto!

„Slovenská bryndza“ má podľa MPRV schválené chránené zemepisné označenie Európskou úniou a môže sa vyrábať iba z mlieka získaného na Slovensku. Klasická bryndza sa môže vyrábať aj zo zmesi ovčieho a kravského syra, je ale dobré vedieť, že musí obsahovať najmenej 50 % ovčieho hrudkového syra.

Pod pojmom bryndza sa historicky myslí rozdrvený tvrdý zrejúci syr z ovčieho mlieka a neskôr aj ako na jemno pomletý a osolený vykysnutý a vyzretý ovčí hrudkový syr. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná. Obsah soli je oproti iným syrom len 2 %, teda toľko, ako aj v bežných potravinách.

Bryndzu u nás konzumovali naši predkovia dlhé stáročia a v minulosti tvorila hlavnú súčasť nášho jedálnička. Prvá bryndziareň na Slovensku vznikla už v roku 1787 v Detve. Konzumácia slovenskej bryndze má dlhodobú tradíciu aj v zahraničí. Exportovala sa do Rakúska, Maďarska, Poľska, Nemecka a v menších množstvách aj do ostatných krajín Európy.

Pasterizovaná či nie?

Často sa stretávame s mýtom, že nepasterizovaná bryndza je vysoko riziková potravina, čo však nie je pravda. Dôležité je sledovať pôvod a zloženie bryndze, pridanú hodnotu predstavuje práve slovenská 100-percentná ovčia bryndza, ktorej konzumácia by v našom jedálničku nemala chýbať.

Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze na Slovensku sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. A práve v tom je čaro bryndze. Ovce, ktoré tieto pasienky spásajú v našej prírode, dokážu transformovať zložky pastvy do mlieka. Bryndza sa zaraďuje medzi funkčné potraviny, čo znamená, že jej konzumácia má priaznivé účinky na ľudské zdravie.

Benefity pre zdravie

Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický ekzém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Pri fermentácii ovčieho syra vzniká pravotočivá kyselina mliečna. Táto kyselina je pre črevo „požehnaním“. Choroboplodné baktérie nemajú v obľube kyslé prostredie. Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé. Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach, či posilňovaní imunity.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravie #benefity #bryndza #pochúťka #mlieko #máj #syr #ovčí syr
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nepoľavujte zo svojich nárokov, bude to pre vás len krok späť.
Pri cieli sa nikdy nevzdávajte, môžete...

+ Sami ste si strojcom vlastného šťastia, preto dobre premýšľajte.
Nerobte v práci rozbroje, nakoniec budete...