Tipy, triky, nápady: Lúpanie výhonkov špargle

Lúpanie výhonkov špargle závisí od toho, o aký druh ide. Pri zelenej a fialovej špargli šúpeme iba dolnú tretinu výhonkov. Pritom tenkú šupku lúpať ani nemusíme, stačí výhonky dobre umyť pod studenou vodou.

30.04.2019 09:30
blanšírovanie Foto:
Aby sme zachovali krásnu farbu špargle, treba ju pred ďalšou úpravou blanšírovať.
debata

Oproti tomu bielu špargľu šúpeme celú zhora nadol škrabkou. Palcom a ukazovákom ju držíme za hlavičku a koniec výhonku opierame o zápästie. Šupky nemusíme vyhadzovať – treba ich uvariť asi 15 minút a vývar potom ďalej kuchynsky využiť. Osvedčilo sa aj šúpanie výhonkov na dne hrnca, najmä pri obave, aby sa výhonky pri lúpaní nezlomili. Na dne obráteného hrnca špargľu olúpeme škrabkou s nastaviteľnou čepeľou. Dolné konce výhonkov sú väčšinou drevnaté, preto ich treba odkrojiť. Odrezky špargle nevyhadzujeme, ale spolu so šupkami ich môžeme použiť na prípravu polievky.

Viacfarebná zelenina

V ponuke obchodov bývajú viaceré farebné varianty špargle – vybrať si môžeme medzi bielou, zelenou a fialovou. Líšia sa kvalitou a chuťou. Najjemnejšie z nich sú biele špargľové výhonky, všetky však musia byť pri nákupe pevné, krehké a musia sa ľahko zlomiť.

Blanšírovanie pre krásu i chuť

Aby sme zachovali krásnu farbu špargle, treba ju pred ďalšou úpravou blanšírovať – vhodiť ju do vriacej osolenej vody s maslom, variť 30 sekúnd a potom prudko schladiť vo vode s ľadom. Tým sa zastaví ďalšia tepelná úprava.

Kuchynské podoby zdravých výhonkov

Výbornou možnosťou prípravy je špargľové rizoto, alebo aj varená biela či zelená špargľa s plátkami čedaru. Typicky sa špargľa podáva s holandskou omáčkou. Zo špargle sa dajú pripraviť aj dezerty – slaný so šunkou a syrom, či sladký s jahodami a vanilkovým krémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polievka #špargľa #rizoto #blanšírovanie #čistenie zeleniny #výhonky

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...