Dva chutné recepty na májový stôl: Urobte si špargľové hody

Na sezónu špargle sa vždy veľmi tešíme. Má príjemnú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako tvrdil už aj Hippokrates, rôznorodé liečivé účinky.

29.04.2019 17:00
Bulgur, nákyp, špargľa Foto: ,
Bulgurový nákyp so špargľou a s olivami.
debata

Lekári vyzdvihnú jej ľahkú stráviteľnosť a my kuchári zase nenáročnosť v príprave i fantáziu vo vymýšľaní – od raňajok až po nočné posedenie pri víne. Okrem toho nám dáva znamenie, že v kuchyni definitívne zavládla jar.

Šalát so špargľou a s jahodami

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g bielej špargle, 250 g čerstvých jahôd, 250 g zmesi šalátových listov, 20 g píniových orieškov, 6 PL balsamikového octu, 2 PL medu, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Potrebujeme:
1. Špargľu očistíme, zbavíme drevnatých koncov a asi 5 – 7 minút nakrájanú povaríme v slanej vode. Jahody nakrájame na štvrtiny. V miske rozmiešame balsamikový ocot s medom, olejom a trochu soli. V zmesi marinujeme špargľu s jahodami pol hodiny v chladničke.
2. Do ďalšej misky medzitým natrháme zmes šalátov podľa chuti (čakanku, ľadový šalát, rukolu a fresse šalát). Naspodok taniera naukladáme šalát, ktorý pokvapkáme olivovým olejom a citrónom.
3. Navrch dáme marinovanú špargľu s jahodami a posypeme opraženými píniovými orieškami. K šalátu podávame čerstvú bagetku.

Bulgurový nákyp so špargľou a s olivami

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g bulguru, hŕstka čerstvej mäty, 100 g cherry paradajok, 100 g čiernych olív, 20 g póru, 200 g mixu zelenej a bielej špargle, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej
Potrebujeme:
1. Bulgur vysypeme na rozpálenú panvičku, do ktorej sme dali malé množstvo olivového oleja. Mierne opražíme a zalejeme vývarom alebo osolenou vodou v pomere 1 diel bulguru na 1,5 dielu vody alebo vývaru. Varíme asi 5 minút na miernom ohni a potom ho necháme dovariť prikrytý pokrievkou na teplom mieste asi 15 – 20 minút.
2. Špargľu opečieme na masle, ochutíme soľou a korením a nakrájame na menšie kúsky. Paradajky prekrojíme na polovice, pór a mätu nasekáme nadrobno. Premiešame s bulgurom a so špargľou. Dochutíme soľou, korením a olivovým olejom. Môžeme vložiť do pekáča a potom krájať na štvorce alebo kocky.

Recepty pripravil Matej Šándor a Erik Macák z Ponteo Activity Park**** v Bratislave-Rusovciach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #jahody #špargľa #šalát #olivy #bulgur #nákyp

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....