Púpava - krásna aj liečivá

Na jar kvitnúca nápadná rastlina púpavy lekárskej je preslávená najmä liečivými účinkami. Milovníci zdravého spôsobu stravovania pripravujú z listov púpav chutný jarný šalát.

24.04.2019 12:00
Púpava Foto:
Čarovné účinky púpavy poznali už Egypťania, Rimania, Gréci, ale aj čínska medicína.
debata

Nejde však zďaleka o jediné využitie tejto (pre záhradkárov) buriny. Užitočná je po celý rok.

Anglické a francúzske ľudové pomenovanie púpavy (anglicky dandelion, francúzsky dent de lion) znamená doslova „zub leva" podľa zložitého profilu listov.

Viete, že…?

Po usušení možno koreň púpavy upražiť, zomlieť a pripraviť z neho horkú „púpavovú múku" alebo náhradu kávy, rovnako ako z koreňa čakanky.

Vďaka bohatému komplexu účinných látok má púpava široké využitie ako liečivá rastlina. Liečivé účinky majú všetky časti rastliny. Púpava sa používa najmä vnútorne, ale napríklad extrakt šťavy zo stonky možno použiť aj pri liečbe ekzémov. Na liečebné účely sa používa najmä koreň. Látky obsiahnuté v púpave pomáhajú pri zápaloch močových ciest a obličkových kameňoch, pri diabete, pri zväčšení sleziny, priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene, obličiek a trávenie. Púpava podporuje vylučovanie žlče, žalúdočných štiav, posilňuje funkciu pankreasu, podporuje krvotvorbu, znižuje hladinu krvného cukru, posilňuje metabolizmus, pôsobí močopudne, zlepšuje funkciu lymfatického systému, pomáha pri chronickej únave, pri zápche a pri ženských problémoch. Pomáha aj pri artróze, vysokej hladine cholesterolu v krvi, pri dne, nechutenstve a pri chudnutí.

Vitamíny

A, B, C, D, K

Živiny a minerály

tiamín, riboflavín; železo, vápnik, draslík, zinok, horčík

Púpavu môžeme spotrebovať prakticky celú – od kvetu až po koreň. Dá sa využiť mnohými spôsobmi, nielen v kuchyni a v ľudovom liečiteľstve, ale aj ako prírodná kozmetika. Môžeme si z nej pripraviť praženicu alebo šalát, vyrobiť víno, ocot alebo jarné tonikum či balzam na slnkom pripálenú pokožku. Skvelé sú napríklad púpavové sušienky. Výborný a zdravý je púpavový med. Kvety sa povaria 15 minút vo vode s citrónom a 24 hodín sa lúhujú. Na druhý deň sa tekutina zleje, vytlačí, zmieša s cukrom a varí do zhustnutia asi 1,5 hodiny. Koreň púpavy sa zvyčajne najprv suší a potom sa môže použiť na prípravu rôznych odvarov.

Púpava sa vyskytuje takmer na celej zemeguli, jej čarovné účinky poznali už Egypťania, Rimania, Gréci, ale aj prastará tradičná čínska medicína. Prvá dochovaná písomná správa je z rokov okolo 900 nášho letopočtu a pochádza z arabských štátov. Až do dvadsiatych rokov minulého storočia bola táto rastlina významným liekom.

Púpavový šalát s vajíčkom a so slaninou

Potrebujeme:
200 g púpavových listov, 2 vajcia, 50 g anglickej slaniny
Zálievka: 2 PL olivového oleja, 2 PL vínneho octu, 1 kl kremžskej horčice, 1 PL medu, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
Najskôr uvaríme vajcia natvrdo, olúpeme ich a nakrájame na štvrtiny. Púpavové listy premiešame so zálievkou z vínneho octu, medu, oleja a horčice a dochutíme soľou a čiernym korením. Slaninu nakrájame na plátky a opražíme na nepriľnavej panvici. Šalát podávame zmiešaný so zálievkou, spolu so slaninou a štvrtinami vareného vajca. Výbornou prílohou je cesnaková bageta.

Púpavový sirup s pomarančovou arómou

Potrebujeme:
asi 450 kvetov púpavy, 1000 ml vody, 2 veľké pomaranče, 1/2 kl kyseliny citrónovej, 1,5 kg kryštálového alebo krupicového cukru
Postup:
Najskôr natrháme kvety púpavy, ktoré potom nasypeme do sitka a zľahka opláchneme, preložíme na plech a na chvíľu odložíme. Medzitým očistíme pomaranč a rozkrájame ho. Púpavové kvety nasypeme do veľkého hrnca. Pridáme trochu kyseliny citrónovej, prilejeme vodu a pridáme plátky pomaranča. Dáme variť na 10 minút, odstavíme a sirup necháme do druhého dňa odpočívať. Po 24 hodinách ho scedíme cez plátno a vyžmýkame. Dosypeme cukor, zvoľna varíme asi 90 minút a priebežne miešame. Hotový sirup nalievame do vyhriatych pohárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #med #liečivé rastliny #šalát #sirup #púpava

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...