Tipy, triky, nápady: Jahňacinka naša veľkonočná

V mnohých kresťanských krajinách je jahňa veľkonočným symbolom. Jahňacie mäso pochádza z mladých oviec vo veku od 5 do 12 mesiacov.

20.04.2019 16:00
jahňaciana, Veľká noc Foto:
Jahňacie mäso znesie výrazné bylinky.
debata

Hlavným kritériom pri výbere mäsa je jeho farba. Mladé jahňacie má bledoružovú farbu, platí pravidlo: Čím staršie zviera, tým tmavšie mäso. Jahňacie mäso obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok – vitamín B, zinok, vápnik, meď, železo, horčík alebo selén. Navyše obsahuje minimum tuku, preto je vhodné pri rôznych diétach. Jeho špecifická chuť a vôňa človeka možno odradia preto, že v skutočnosti nejde o pravé jahňacie, ale o staršie baranie mäso. Jahňacie mäso je veľmi krehké, má síce svoju typickú vôňu, ale tú možno eliminovať odstránením blán. Najvýraznejšia vôňa pochádza práve z tuku. Jahňacie mäso znesie výrazné bylinky – tymian, rozmarín, šalviu alebo orientálne korenie.

Vaječné variácie

Vôbec najlepšie stráviteľné vajce má podobu, ktorej Česi hovoria „na hniličku". Najhoršie stráviteľné sú varené vajcia. Skladovaniu vajec sa neubránime. Mali by sme ich nechávať špičkou dole, pretože vzduchové vrecko na širšom konci sa neprilepí na škrupinu.

Z obsahu veľkonočnej plnky

Veľkonočná plnka sa vždy podávala ako prvé jedlo po pôste. Svojou povahou patrí plnka medzi nákypy. To znamená, že sa do nej dáva maslo so žĺtkami vymiešané spoločne do peny, sneh z bielkov a nejaká múčna výplň. Dnes sa táto výplň pripravuje často z pečiva nakrájaného na kocky zvlhčeného mliekom.

Bylinková jarná očista

Dobové recepty na veľkonočné pokrmy dokazujú, že kedysi bývala jarná očista organizmu celkom bežná. Niektoré jedlá ako plnky alebo zelené polievky mali obsahovať aspoň deväť bylín. Používala sa žerucha, pažítka, žihľava, púpava, zádušník, sedmokráska, napríklad aj list fialky, jahodové lístie či šťaveľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #vajíčka #pôst #Veľká noc #jahňacina #plnka #jarná očista

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....