Štyri nápady na tradičné veľkonočné dobroty

Vyberte si jeden z tradičných múčnikov na veľkonočný stôl.

20.04.2019 08:00
Veľkonočný mazanec Foto: ,
Veľkonočný mazanec.
debata

Veľkonočný baranček

Potrebujeme:
Na cesto: 3 ks vajcia, 150 g práškového cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 5 PL oleja, 5 PL horúcej vody, 150 g polohrubej múky, 1 zarovnaná kl kypriaceho prášku do pečiva, 1 bal. vanilkového pudingu, 2 zarovnané kl nastrúhanej citrónovej kôry, 1 zarovnaná kl citrónovej arómy, štipka soli
Na ozdobenie: 2 g hrozienok (2 ks na očká), 1 balíček vanilkového cukru
Ešte potrebujeme: formu na barančeka
Postup:
1. Na prípravu cesta vymiešame žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom, pridáme olej, horúcu vodu a elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme do peny. Múku zmiešame s práškom do pečiva, s pudingom a citrónovou kôrou a pridáme do žĺtkovej peny. Do bielkov pridáme citrónovú arómu, štipku soli a elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta. Všetko jemne, ale dôkladne premiešame.
2. Cesto nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy. Priklopíme vrchnou časťou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 minút. V elektrickej rúre na 180 °C, v teplovzdušnej rúre na 160 °C. 3. Po upečení necháme baránka vychladnúť vo forme. Potom ho vyklopíme, hrozienka pritlačíme ako očká a hotového baránka pocukrujeme.

Veľkonočný mazanec

Potrebujeme:
Cesto: 200 ml vlažného mlieka, 1 vanilínový cukor, 1 kocka droždia, 1 vajíčko, 380 g hladkej múky, 80 g kryštálového cukru, nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1 PL rastlinného oleja, 60 g zmäknutého masla, 1 vajíčko na potretie
Na ozdobenie: 100 g hladkej múky, 1 vanilínový cukor, 50 ml mlieka
Postup:
1. Cesto: Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť vanilínový cukor. Zalejeme ním rozdrobené droždie a pripravíme si kvások. Medzitým vyšľaháme bielok na tuhý sneh. Mixérom so špirálovými metličkami zmiešame múku, kryštálový cukor, citrónovú kôru, žĺtok, olej, zmäknuté maslo a pripravený kvások. Počas miešania postupne po častiach pridávame vyšľahaný sneh. Ak je cesto príliš husté, prilejeme trochu mlieka. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.
2. Ozdoby: Počas kysnutia si pripravíme druhé cesto na ozdobenie mazanca. V miske zmiešame múku s vanilínovým cukrom a s mliekom. Počas miešania postupne prilievame mlieko podľa potreby. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a hnetieme, kým sa neprestane lepiť na prsty. Vymiesené cesto natenko rozvaľkáme a vytvoríme z neho ozdoby na mazanec podľa fantázie.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske krátko hnetieme rukami a vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme naň ozdoby (ozdoby už vajíčkom nepotierame). Necháme ho ešte asi 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 170 °C.

Taliansky veľkonočný koláč

Potrebujeme:
2 šálky hladkej múky, 2 PL cukru, 1/2 kl soli, 1/4 kl prášku do pečiva, 1/4 šálky masla, 2 vajíčka
Plnka: 1 taliansky syr ricotta, 1 hrnček cukru, 1 PL hladkej múky, 4 vajcia, vanilkový a škoricový extrakt
Postup:
1. V miske zmiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Pridáme kocku masla a miešame dovtedy, kým nevznikne zmes, ktorá pripomína malé hrudky. Následne pridáme vajcia a počkáme, kým sa zmes zvlhčí a vytvorí gule. Vytvorenú zmes zakryjeme obalom a necháme v chladničke hodinu.
2. Plnka: Zmiešame múku, cukor a syr ricotta do jednej misky. Pridáme soľ, vajcia a vymiešame do hladka. Na záver pridáme vanilkový a škoricový extrakt, ktorý dodá koláču jedinečnú chuť. Vymiešanú plnku vylejeme na zmes, ktorú už máme pripravenú. Pečieme pri 150 stupňoch asi 55 minút. Po upečení necháme vychladnúť a podávame so šľahačkou a posypané práškovým cukrom.

Veľkonočný zajko

Potrebujeme:
Na cesto: 200 ml mlieka, 80 g masla, 380 g hladkej múky, 1 balíček droždia, 80 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 citrón
Na náplň: 1 balíček Zlatého klasu, 250 ml mlieka, 2 PL cukru, 100 g hrozienok
Na potretie: 2 PL mlieka
Postup:
1. Na prípravu cesta zahrejeme v hrnci mlieko a rozpustíme v ňom maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku, sušené droždie, cukor, vanilínový cukor a kôru z citrónu. Pridáme mlieko s maslom alebo margarínom a všetko dôkladne ručne vypracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na stenu nádoby. Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
2. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas, ale len s 250 ml mlieka a 2 PL cukru podľa návodu na obale.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, krátko premiesime a 1/3 cesta odložíme bokom. Zvyšné cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50 × 20 cm a potrieme náplňou. Posypeme hrozienkami a zrolujeme. Závin preložíme na plech vyložený papierom na pečenie švom nadol a vytvoríme telo a hlavu zajaca v tvare osmičky.
4. Z väčšej časti zostávajúceho cesta vytvarujeme valček, priložíme na hlavu zajaca a ostrým nožom nakrojíme tak, aby vznikli dve ušká. Zo zvyšného cesta vytvarujeme chvostík a labky, ktoré priložíme k telu. Necháme ešte asi 15 minúť na teplom mieste kysnúť. Povrch potrieme pomocou štetca alebo pierka mliekom. Z hrozienok vytvoríme oko a ňufáčik. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. (Elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3). Zajaca necháme vychladnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Veľká noc #koláč #mazanec #baranček #kysnutý múčnik

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...