Päť nápadov na skvelú jahňacinu

Jahňacina patrí na veľkonočný stôl. Ponúkame niekoľko receptov pre inšpiráciu.

18.04.2019 12:00
Veľkonočné jahňacie medailóniky Foto:
Veľkonočné jahňacie medailóniky.
debata

Veľkonočné jahňacie medailóniky

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg jahňacieho mäsa, 100 g oleja, 30 g cesnaku, 200 g šampiňónov, 80 ml bieleho vína, 150 g zelenej papriky, 100 g cibule, 50 g masla, bazalka, tymian, hladká múka, soľ
Postup:
1. Mäso pokrájame na medailóniky, jemne naklepeme, osolíme, potrieme rozotreným cesnakom, poukladáme na seba do misky a prelejeme olejom. Dáme odležať do chladu minimálne na dve hodiny, najlepšie na 24 hodín.
2. Potom mäso obalíme v hladkej múke, prudko orestujeme na rozpálenom oleji a vyberieme. Vo výpeku orestujeme hrubšie rezance papriky, kolieska cibule, plátky cesnaku a plátky šampiňónov. Vrátime mäso, podlejeme bielym vínom, ochutíme bylinkami a dusíme do mäkka.
3. Počas dusenia môžeme podlievať horúcou vodou, prípadne vývarom. Na záver dochutíme provensalskými bylinkami a zjemníme maslom. Ako prílohu podávame pečené zemiaky alebo zemiakové krokety.

Jahňacie stehno na bylinkách

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g jahňacieho stehna, 1 balíček bylinkového masla, 500 ml hydinového vývaru, 150 ml bieleho vína, podľa chuti soľ, trochu mleteého čierneho korenia, vetvička čerstvého rozmarínu
Postup:
1. Umyté a osušené mäso potrieme polovicou bylinkového masla, potom mäso previažeme povrázkom, potrieme zvyšným bylinkovým maslom, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme oddychovať v chladničke 2 hodiny.
2. Uležané mäso dáme do pekáča, pridáme rozmarín a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 160 °C, prikryjeme pokrievkou a za občasného otáčania podlievame trochou vývaru a pečieme ďalšie 2 a pol až 3 hodiny. Podlievame podľa potreby, mäso nesmie plávať vo vývare.
3. Mäkké mäso vyberieme a zabalíme do alobalu. Šťavu a tuk prelejeme do menšieho hrnca, privedieme k varu, zalejeme vínom, osolíme, okoreníme a všetko spolu premiešame a varíme 5 minút. Nakoniec mäso zbavíme povrázkov, nakrájame na plátky a dáme do šťavy.

Perkelt z jahňaťa

Na 4–6 porcií potrebujeme:
1 kg jahňacieho mäsa bez kosti , 70 g oleja, 100 g cibule, mletá červená paprika, soľ, 3 PL paradajkového pretlaku
Postup:
1. Na oleji speníme polovicu nadrobno pokrájanej cibule, pridáme mletú papriku, umyté a na kocky nakrájané mäso, zvyšnú cibuľu, osolíme a prikryté dusíme.
2. Keď sa šťava z mäsa vyparí a mäso sa začína pekne sfarbovať, podlejeme ho horúcou vodou a dusíme.
3. Ku koncu môžeme pridať trochu paradajkového pretlaku.

Jahňací bylinkový chrbát

Potrebujeme:
1 kg jahňacieho chrbta s kosťou, 3 krajce hriankového chleba, 600 g cukín, 250 g malých paradajok, 9 PL miešaných posekaných byliniek, 80 g strúhaného syra gouda, olivový olej, 2 PL horčice, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Rúru zohrejeme na 200° C. Chlieb rozdrobíme a zomelieme. Omrvinky nasypeme na suchý plech a pečieme asi 5 minút. Potom ich zmiešame s posekanými bylinkami a nastrúhaným syrom.
2. Cukiny po dĺžke pokrájame na plátky, osolíme, okoreníme a polejeme olivovým olejom. Preložíme ich na plech, teplotu v rúre zvýšime na 250 °C a pečieme asi päť minút. Pridáme paradajky a pečieme ďalších päť minút.
3. Jahňací chrbát rozdelíme na štyri časti, umyjeme, osušíme, okoreníme a opražíme na horúcom oleji. Po 8 až 10 minútach mäso vyberieme a potrieme horčicou. Opražené mäso vyvaľkáme v bylinkovej zmesi a pridáme k cukine a paradajkám. Vložíme do rúry a pri 190 °C pečieme asi päť minút. Podávame s opečenými zemiakmi.

Pikantný jahňací guláš

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g jahňacieho mäsa, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 feferónky, 125 ml červeného vína, paradajkový pretlak, 1 červená paprika, 50 g strúhaného tmavého chleba, 1 PL pochúťkovej kyslej smotany, olej, mletá červená paprika, soľ
Postup:
1. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji. Pridáme na kocky nakrájané mäso, mierne osolíme, zaprášime mletou červenou paprikou, pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak, feferónky, podlejeme vodu a prikryté dusíme.
2. Podľa potreby mäso podlievame vodou. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú červenú papriku, červené víno a spolu chvíľu povaríme. Na záver podľa potreby zahustíme strúhaným tmavým chlebom. Podávame s pochúťkovou smotanou a bielym chlebom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Veľká noc #jahňacina #guláš #perkelt #medailóniky

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....