Dokonalo uvarené cestoviny? Pár krokov, ktoré vám k tomu pomôžu

Pamätáte si ešte na tie časy, keď vám servírovali v reštauráciách rozvarené cestoviny. Alebo sa podobná "nehoda" ocitla na vašom stole?

15.04.2019 13:00
penne, špenát, cestoviny, bazalka Foto:
Ako si pripraviť skutočne chutné a priam talianske cestoviny?
debata

V mnohých lokálnych domácnostiach sa dokonca udomácnila predstava, že správna talianske cestoviny sa majú pod zubami rozpadávať a lepiť na podnebie. Lenže, s takou „pastou“ by ste určite v jej rodisku, v Taliansku neobstáli.

Príprava cestovín nemusí byť žiadna veda, ale ak chcete, aby výsledok bol hodný jednotky s hviezdičkou, nemali by ste ich určite rozvariť a mali by ste ich pripravovať „al dente“. Pre mnoho z nás je tento pojem veľkou záhadou. Ako ho vlastne docieliť v slovenskej kuchyni?

Nie, nie je to také zložité. Variť vodu, osoliť ju a pripraviť cestoviny dokážete rovnako dobre aj na šporáku v slovenskej domácnosti. Určite však myslite na nasledovné!

Existuje rozdiel medzi cestovinami z obchodu alebo čerstvo pripravenými. Pri prvých sa vždy riaďte priloženým návodom a dodržiavajte minutáž uvedenú na obale. Môžete si pokojne zapnúť stopky na mobile alebo hodinkách a cestoviny scediť zhruba 15 sekúnd pred uplynutím odporúčanej doby. Takto ich určite nerozvaríte.

Ak sa zhovárame o čerstvo pripravených rezancoch tagliatelle či po domácky vyrobených rezancoch, príprava vo vriacej vode sa obmedzuje na minimum. Zvyčajne stačia len dve či tri minútky, aby ste takto pripravenú pastu mohli scediť a podávať.

Cestoviny vkladáte do vriacej vody, ktorú ste hneď po dosiahnutí bodu varu osolili, ale pozor, na šporáku v hrnci by nemali byť vystavené príliš silnému bublaniu a vareniu, intenzitu vždy o stupeň alebo dva znížte, aby sa varili trošku pomalšie.

Cenná rada tiež znie, ak už máte cestoviny hotové a servírujete ich s omáčkou, servírujte ju s rozumom. Príliš veľa omáčky zabije skutočnú chuť cestovín. Podobne to je už s nastrúhaným syrom. Skutočné talianske cestoviny by ste mali vždy servírovať s parmezánom čerstvo nastrúhaným zo syrového bloku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #príprava #varenie #kuchyňa #cestoviny #špagety

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...