Pažítka - bylinka s jedlými listami aj kvetmi

Pažítka je trváca rastlina príbuzná s cibuľou, cesnakom, pórom a medvedím cesnakom. Jej listy sú duté, na priereze kruhové s priemerom asi 1 mm, asi do tretiny výšky sú kryté pošvou, ktorá neskôr zasychá.

10.04.2019 13:00
Pesto z pažítky a cesnaku Foto:
Pesto z pažítky a cesnaku.
debata

Okrem listov sa dajú jesť aj kvety. Vďaka ich ružovej farbe sa využívajú na dekoráciu studených pokrmov a šalátov.

Pažítka sa zberá zrezávaním listov, ktorých časť však pre ďalší rast treba ponechať, a to aspoň 5 cm. Pažítka vydrží v chladničke čerstvá pomerne dlho. Dá sa aj mraziť, len sušenie sa príliš neodporúča, pretože aróma sa sušením pomerne dosť stráca.

Viete, že…?

Zaujímavým druhom je pažítka čínska, ktorú prezývajú aj cesnaková pažítka, s výraznejšou arómou a chuťou po cesnaku. Je úplne mrazuvzdorná a na záhone vydrží v polotieni niekoľko rokov.

Pažítka má mnoho priaznivých zdravotných účinkov – okrem iného povzbudzuje chuť do jedla, podporuje trávenie, uľahčuje zažívanie pri rekonvalescencii a má protizápalové účinky. Je účinná aj proti črevným parazitom a znižuje krvný tlak. Chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníka i pľúc. Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok. Obsahuje alicín, ktorý znižuje produkciu cholesterolu. Ďalej sa tiež potvrdilo, že pomáha pri odstraňovaní zrazenín v cievach, čo pomáha znížiť celkové riziko ischemickej choroby srdca, periférnych cievnych ochorení a mŕtvice. A napokon hrá úlohu pri udržiavaní zdravia kostí, pri ich tvorbe a posilňovaní.

Vitamíny

A, B, C, K

Živiny a minerály

silice, éterické oleje, vápnik, draslík, železo, síra, meď, mangán

V kuchyni má pažítka široké použitie. Dá sa ňou len jednoducho ochutiť chlieb s maslom alebo polievka. Pažítka sa hodí do studených i teplých pokrmov, do ktorých sa však vždy pridáva až po uvarení, aby sa jemná aróma nevytratila. Zlepšuje chuť zemiakov, polievok, omáčok a ľahkých rybích špecialít. Táto bylinka sa hodí najmä do šalátov a drezingov, nátierok, ale aj k mäsu, ryži alebo do cestovinových jedál. Veľmi často sa kombinuje s vajcami na akýkoľvek spôsob. Výnimočne sa pripravuje aj pažítkový olej.

Pažítka sa pestuje už od stredoveku. Vyskytuje sa však najmä v Európe, okrem toho v Ázii aj v Severnej Amerike, ale aj na Sibíri a Kamčatke, pri kanadských jazerách, okrem toho na početných miestach rastú jej divé druhy. Možno ju nájsť dokonca aj v Himalájach či v Skalnatých vrchoch v USA.

Pesto z pažítky a cesnaku

Potrebujeme:
150 g pažítky, 100 ml olivového oleja, 70 g grilovaných paprík v oleji, 5 g soli, 2 strúčiky cesnaku
Postup:
Najskôr pažítku opláchneme a spoločne s nakladanou grilovanou paprikou a so strúčikmi cesnaku nakrájame na trochu hrubšie kúsky. Dáme ich do vhodnej nádoby, pridáme olivový olej, soľ a ponorným mixérom dobre rozmixujeme. V uzavretej nádobe skladujeme v chladničke. Pesto použijeme pod mäso, do omáčok, nátierok alebo na ochutenie zeleninovej polievky.

Farfalle s lososom a pažítkou

Potrebujeme:
250 g čerstvého lososa bez kože, 60 ml olivového oleja, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 pór, 1 zväzok pažítky, 100 g kozieho syra, 250 g cestovín farfalle, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
Filety z lososa osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na polovici olivového oleja, asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme na tanier a voľne prikryjeme potravinárskou fóliou. Postavíme vodu na cestoviny, v umytej a osušenej panvici rozohrejeme zvyšok oleja a približne 8 minút na ňom restujeme pór. Ochutíme soľou a korením a často miešame. Potom ešte chvíľu dusíme, kým lístky nezmäknú. Cestoviny uvaríme podľa návodu a keď ich zlievame, z hrnca odoberieme 125 ml vody. Hotové dáme do panvice, prilejeme odloženú vodu a citrónovú šťavu a zľahka premiešame. Lososa vidličkou rozdelíme na menšie plátky, pridáme k cestovinám, posypeme pažítkou a podávame spolu s kozím syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bylinky #cesnak #losos #pesto #pažítka #farfalle

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...