Arašidy - strukovina, ktorú by sme mali jesť

Arašidy alebo búrske oriešky sú plodom podzemnice olejnej. Pritom nejde o orechy, ako sa mnohí domnievajú, ale o strukovinu.

30.03.2019 14:00
domáce arašidové maslo Foto:
Domáce arašidové maslo.
debata

Ich nevýhodou je, že sú jedným z najväčších alergénov, to však na ich zdravotných pozitívach neuberá. Treba však byť opatrný pri prvej konzumácii, a keď sa nevyskytne žiadny prejav alergie, môžeme ich veselo konzumovať.

Svoju špecifickú chuť získavajú arašidy pražením. Arašidy sú naozaj kalorickou bombou – skladajú sa zo štvrtiny z bielkovín a sú obľúbenou potravinou mnohých športovcov. Arašidy niektorí odborníci na výživu nezaraďujú medzi „zdravé orechy“, existuje však veľa dôvodov, prečo by sme ich mali jesť. Štúdie dokazujú, že arašidy a arašidové maslo môžu znižovať hladinu cholesterolu bez toho, aby spôsobili zvýšenie telesnej hmotnosti. Navyše výskumy ukazujú, že konzumácia arašidov na raňajky môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi po celý deň, aj po jedle s vysokým obsahom sacharidov. Arašidy sú dobrým jedlom na zlepšenie fungovania mozgu vďaka obsahu vitamínu B3 a navyše obsahujú jedinečné bioaktívne zložky, ktoré pôsobia ako antioxidanty . Okrem toho podporujú trávenie a vyprázdňovanie, podporujú rast svalovej hmoty a fungujú ako prevencia rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a obezity.

Viete, že…?

Jednorazové množstvo arašidov konzumovaných na desiatu alebo olovrant by nemalo presiahnuť 15–20 gramov. Pri vysokej fyzickej aktivite môžeme konzumovať viac arašidov, hoci všetkého veľa škodí. Ideálne sú arašidy nesolené.

Významné zastúpenie majú arašidy najmä v ázijskej kuchyni, veď kto by nepoznal tradičné kung pao. Búrske oriešky sú však aj základom radu sladkých pečených receptov, skvele chutia aj v ovocných šalátoch či k mäsu. Môžeme si z nich pripraviť arašidové maslo, ideálnu pochúťku k pečivu, do omáčok, dezertov i k čerstvému ovociu. Cenný je aj arašidový olej, ktorý sa hodí do teplej i studenej kuchyne. Spolu s koriandrom a zázvorom arašidy výborne doplnia exotický šalát a výborná je napríklad kombinácia arašidov a čokolády.

Vitamíny

B1, B2, B3, B6, C, E

Živiny a minerály

bielkoviny, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny; vápnik, horčík, fosfor, zinok, železo, meď

Arašidy majú pôvod v Južnej a Strednej Amerike, kde divo rástli v Peru, Brazílii a Argentíne, ale aj v Mexiku. Ich domestikovaná podoba vznikla pravdepodobne v Peru zhruba pred 7 600 rokmi. Po španielskom osídlení sa arašidy rozšírili do celého sveta. Do USA, kde sú dnes arašidy veľmi obľúbené, sa dostali trochu zložitejšou cestou cez Afriku. Slávne arašidové maslo objavili už starí Inkovia a Aztékovia, ktorí ho používali ako liek a ako prostriedok na rýchle doplnenie energie. V USA ho koncom 19. storočia preslávil lekár J. H. Kelogg, ktorý ho vo svojom sanatóriu používal ako liek pre neduživých pacientov.

Kuracie prsia s pórom a arašidmi

Potrebujeme:
600 g kuracích pŕs, 2 póry, 2 hrste arašidov, 2 červené papriky, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, 1 PL sójovej omáčky
Postup:
V miske najprv zmiešame kuracie mäso nakrájané na kúsky spolu so sójovou omáčkou, soľou, korením a necháme všetko odležať v chlade. Medzitým nakrájame papriku na pásiky a pór na kolieska. Odležané mäso osmažíme na panvici, a keď zružovie, pridáme k nemu papriku, pór a arašidy. Zmes zamiešame a necháme ešte chvíľu vydusiť vodu. Podávame s ryžou.

Domáce arašidové maslo

Potrebujeme:
500 g nepražených a nesolených arašidov, 1 PL medu, 1 PL morskej soli
Postup:
Pri klasicky jednoduchom postupe prípravy začneme tým, že arašidy opražíme na suchej panvici alebo ich dáme na desať až pätnásť minút do rúry rozpálenej približne na 180 °C. Pražením arašidy získajú svoju typickú chuť i vôňu. Keď arašidy vychladnú, máme dve možnosti, ako arašidové maslo pripraviť – môžeme urobiť maslo úplne hladké alebo s kúskami arašidov. V prvom prípade arašidy spoločne so soľou a s medom mixujeme tak dlho, kým najprv nevznikne prášok a nakoniec dokonale hladká pasta. Pri druhom variante časť nasekaných arašidov dáme bokom. Tie neskôr zmiešame s hladkým maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #strukoviny #pór #arašidy #arašidové maslo #kuracie prsia

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...