Tipy, triky, nápady: Z fazuľovej abecedy

29.03.2019 17:00
fazuľa, cícer, šošovica, strukoviny
Zo strukovín, osobitne z fazule, sa pripravujú sladké dezerty. Autor:

Fazuľa patrí medzi strukoviny, ktoré potrebujú dlhý čas varu, preto sa oplatí uvariť väčšie množstvo naraz.

Pritom ju možno variť v tlakovom hrnci, pretože pri varení nepení. Doba varu sa potom skráti na polovicu. Z kilogramu suchej fazule dostaneme asi 2 350 gramov varenej fazule. Vodu z varenej fazule netreba vylievať, možno ju použiť na polievku. Keď sme uvarili fazuľu do zásoby, treba ju rozdeliť do mraziacich vreciek a potom pridávať napríklad do dusenej ryže, k mäsu, k zelenine či do hŕstkovej polievky. Ak však chceme robiť fazuľový šalát, urobíme ho radšej hneď po uvarení, zo zmrazenej fazule by nebol dobrý. Keď nechceme variť celý kilogram fazule, treba si už v obchode dávať pozor na gramáž menšieho balenia – v poslednom čase sa ľahko môžeme dať nachytať výrobcom a obchodníkom – až pri použití zistíme, že sme nekúpili polkilové balenie, ale len 400-gramové.

Bezlepková cícerová múka

Cícerová múka je prirodzene bezlepková. Používa sa na obohatenie jedál, pretože je bohatá na bielkoviny, vitamíny a vlákninu. V Indii sa z nej varí úplne bežne. Dostaneme ju aj u nás v predajniach zdravej výživy.

Fazuľové halušky

Fazuľová pasta môže nahradiť zemiaky pri príprave talianskych gnocchi. Uvarenú bielu fazuľu prepasírujeme, zmiešame s trochou múky a so žĺtkom. Potom už stačí len vyformovať halušky, uvariť a pripraviť ich podľa obľúbeného receptu.

Nevídané: strukovina s cukrom

Pre našinca dosť neobvyklá predstava, ale napríklad v Japonsku sa zo strukovín, osobitne z fazule, bežne pripravujú sladké dezerty. Napríklad želatínová tehlička z pasírovaných fazuliek adzuki zvarených s cukrom. Alebo biele bochníky z ryžovej múky plnené sladkou fazuľovou pastou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#strukoviny #halušky #fazuľa #dezert #cícer #bezlepková múka
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk