Morčacie špeciality

Morku si pochvaľujú vo všetkých končinách sveta. Určite aj preto, že mäso obsahuje dvakrát toľko železa ako kuracina, ale pritom málo tuku.

28.03.2019 15:00
Morčacia terinka s koňakom a so sušenými... Foto: ,
Morčacia terinka s koňakom a so sušenými slivkami.
debata

Je ľahko stráviteľné, čo sa dnes cení nad zlato. Navyše z jednej morky pripravíme jedlá na celý deň. Od raňajok po neskorú večeru. Od studených predjedál, cez polievky po hlavné jedlá či chuťovky k vínu a pivu.

Morčacia terinka s koňakom a so sušenými slivkami

Na 4 porcie potrebujem:
300 g morčacích pŕs, 300 ml smotany na šľahanie, 3 vajcia, 50 g sušených sliviek, 50 ml koňaku, muškátový orech, soľ, mleté čierne korenie, 150 g prerastanej slaniny, 2 cibule, petržlenová vňať, 125 g rukoly, 125 g listového šalátu, 1 pomaranč
Postup:
1. Paštéta: Morčacie prsia zomelieme, pridáme vajce, smotanu, koňak, muškátový orech, soľ a korenie. Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme do hladkej zmesi a pridáme nasekané slivky a petržlenovú vňať.
2. Zmes zabalíme do fólie do tvaru valca a potom do alobalu. Dáme variť na 35 minút na mierny plameň.
3. Slaninová omáčka: 75 g slaniny nakrájame, opečieme na panvici, pridáme cibuľu. Potom pridáme smotanu a povaríme. Rozmixujeme a precedíme cez sito. Zmes dáme opäť do panvice, pridáme orestovanú slaninu a petržlenovú vňať. Podávame na trhanom šaláte.

Pečeň na portskom víne s hruškovým ragú

Na 4 porcie potrebujem:
1 PL cukru, 800 g morčacej pečene, 100 ml portského vína, soľ, mleté čierne korenie, 4 hrušky, 200 ml bieleho vína, čerstvý tymian, 1 menšia hokaido tekvica, 1 stredne veľká cibuľa, 300 g hladkej múky, 1 kocka droždia, voda na upravenie cesta podľa potreby, olej na vymastenie formy na srnčí chrbát, 3 PL tekvicových semiačok, 1 vajce
Postup:
1. Tekvicu prekrojíme, vyberieme semiačka a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, cesnak na plátky a nasekáme tymian. Dáme na plech a pokvapkáme tekvicovým olejom. Dáme piecť pri 170 °C na 20 minút. Pečenú tekvicu rozmixujeme a dáme vychladnúť.
2. Z droždia, vody a cukru pripravíme kvások. Do rozmixovanej tekvice pridáme múku, kvások, tekvicové semiačka, soľ a vajce. Vymiešame hladké cesto. Formu vymastíme olejom, pridáme cesto a necháme podkysnúť na teplom mieste 30 minút. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 30 minút.
3. Hruškové ragú: Hrušky obielime, vyberieme stred a nakrájame na kocky. Z cukru pripravíme karamel – 1 lyžicu. Zalejeme vínom, pridáme polovicu nakrájaných hrušiek a varíme, kým sa nerozvaria. Rozmixujeme. Znova privedieme do varu a pridáme druhú polovicu hrušiek. Minútu varíme, vypneme a dochutíme čerstvým tymianom a soľou. Morčaciu pečeň nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na panvici z každej strany približne 2 minúty. Podlejeme portským vínom, orestujeme, dochutíme soľou, korením a podávame s ragú a chlebom.

Recepty pripravil Matej Homola, šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****

debata chyba

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...