Štyri nápady na palacinkový raj

Palacinky na sladko aj na slano. Tie sladké však vyhrávajú.

23.03.2019 17:30
Crepes suzette, palacinky Foto:
Crepes suzette.
debata

Crepes suzette

Potrebujeme:
100 g hladkej múky, soľ, 2 vajcia, 1PL krupicového cukru, 1PL slnečnicového oleja, 300 ml mlieka, rastlinný olej na potieranie panvice, 2 PL piva
Pomarančový karamel: 100 g masla, 2 PL vaječného koňaku, 100 g hnedého cukru, 150 ml pomarančovej šťavy, 2 kl nastrúhanej pomarančovej kôry, 1 kl nastrúhanej citrónovej kôry, 3 PL pomarančového likéru
Postup:
1. Múku preosejeme so soľou do misy, vsypeme cukor. Uprostred urobíme jamku, vlejeme do nej vajcia, olej a dve lyžice mlieka. Vareškou prešľaháme základ cesta dohladka. Pomaly prilievame ďalšie mlieko a stále miešame, aby zmes zostala hladká. Potom vlejeme zvyšné mlieko, výsledná zmes by mala pripomínať dvanásťpercentnú smotanu. Ak chceme, môžeme nakoniec priliať pivo. Rozohrejeme panvicu, najlepšie s priemerom 15 cm, čo zodpovedá klasickému priemeru palaciniek. Cesto na ňu nalievame najlepšie z naberačky alebo zo džbánika, na jednu palacinku stačí presne 2,5 lyžice cesta, ktoré treba krúživým pohybom spodkom naberačky rozotrieť po panvici.
2. Len čo palacinka nadobudne zlatistú farbu, čo trvá asi 15 sekúnd, obrátime ju a opekáme na druhej strane asi pol minúty, až na ňu naskáču typické hnedé pľuzgieriky. Palacinku necháme skĺznuť na tanier a panvicu vytrieme obrúskom namočeným v oleji. Potom už len smažíme ďalšie. Hotové palacinky poukladáme na tanieri na seba.
3. Pomarančový karamel: Na miernom plameni zahrejeme hlbokú panvicu alebo širší kastról a za občasného premiešania v nich rozpustíme maslo spolu s cukrom. Keď sa cukor začne rozpúšťať, zvýšime plameň a pokračujeme, kým zmes nezačne bublať, hnednúť a karamelizovať. Trvá to asi štyri minúty, až ku koncu občas premiešame. Vlejeme pomarančovú šťavu, pridáme nastrúhanú kôru a necháme ešte 3 – 4 minúty prebublávať, aby všetko zhustlo. Prilejeme alkohol, pár sekúnd prehrejeme a znížime plameň. Do karamelu vložíme palacinku a pomocou vidličky ju v ňom pekne vykúpeme. Zložíme do trojuholníka a podávame.

Palacinky Gundel

Potrebujeme:
Cesto: 250 ml mlieka, 100 ml minerálky, 200 g hladkej múky, 50 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 PL oleja, soľ, tuk na pečenie
Plnka: 180 g vlašských orechov, 120 g krupicového cukru, 50 g hrozienok, 20 g pomarančovej kôry, 80 ml rumu, 100 ml smotany na varenie, 1/2 kl mletej škorice
Poleva: 150 ml smotany na šľahanie, 250 ml mlieka, 80 ml rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL kakaa, 100 g čokolády na varenie, 3 žĺtky, 50 g práškového cukru
Postup:
1. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, olej, vajce, žĺtok a za stáleho miešania prilievame mlieko spolu s minerálkou . Vytvoríme hladké cesto, ktoré necháme odstáť pol hodiny. Na tuku upečieme tenké palacinky a dáme ich bokom na teplé miesto.
2. Umyjeme hrozienka a pokrájame kandizovanú pomarančovú kôru, ktorú sme deň predtým namočili do rumu. Necháme zovrieť smotanu, pridáme mleté orechy, škoricu, cukor, pomarančovú kôru aj s rumom, hrozienka a budeme variť za stáleho miešania približne 2 minúty. Hotové palacinky naplníme touto plnkou a zrolujeme ich do trubičky.
3. Prevaríme mlieko spolu s vanilkovým cukrom, kakaom, pridáme polámanú čokoládu a necháme ju roztopiť za stáleho miešania, ale už nevaríme. Dopenista vymiešame žĺtky s cukrom, primiešame smotanu a zmiešame s teplým, ale nie vriacim čokoládovým mliekom. Na záver prilejeme rum, dôkladne premiešame a polevu uchovávame teplú.
4. Maslo zohrejeme na panvici a krátko na ňom popražíme palacinky. Dáme ich na tanieriky a prelejeme teplou polevou.

Palacinková torta s čokoládovým krémom

Na 8 porcií potrebujeme:
Palacinky: 2 vajcia, 400 ml mlieka, 100 ml oleja, 350 ml minerálky, 2 PL vanilkového cukru, 300 g hladkej múky
Krém: 500 g syra mascarpone, 50 g kakaa, 4 PL nutelly, 400 ml smotany na šľahanie, 200 g horkej čokolády, podľa chuti práškový cukor
Postup:
1. Najskôr zmiešame všetky mokré suroviny na palacinky, primiešame múku s cukrom a vymiešame hladké cesto. Klasicky na panvici s troškou oleja pripravíme cca 17 palaciniek.
2. Smotanu nalejeme do hrnca, pomaly ju zohrievame a horúcu ju nalejeme na rozlámanú čokoládu. Zmes miešame, pokým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom do vychladnutej čokoládovej zmesi vmiešame mascarpone, kakao, nutellu a cukor podľa chuti. Celý tento krém vložíme stuhnúť na noc do chladničky.
3. Na druhý deň krémom potrieme palacinky a uložíme ich na seba. Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom a tortu dáme stuhnúť do chladničky.

Palacinky s lesným ovocím

Na 4 porcie potrebujeme: 200 ml mlieka, 100 ml smotany, 150 g polohrubej múky, 2 vajcia, soľ
Poleva: 50 g jahodového džemu, 300 g lesného ovocia, 1 pohár jahodovej šťavy, trochu masla
Postup:
1. V mlieku rozmiešame smotanu, múku, vajíčka, soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho približne 15 minút odstáť a potom z neho upečieme zlatisté palacinky na troške masla.
2. V kastróle si rozpustíme džem so šťavou. Pridáme ovocie a necháme ho prejsť varom. Upečené palacinky zvinieme, polejeme horúcim ovocím a ihneď podávame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #recept #torta #palacinky #crepes

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...