Štyri nápady na skvelé tataráky

16.03.2019 12:00
Zeleninový tatarák
Zeleninový tatarák. Autor:

Tatarák sa dá pripraviť klasicky z hovädzej sviečkovice, ale oplatí sa vyskúšať aj vegetariánske varianty, prípadne z ryby.

Klasický

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g hovädzej sviečkovice, 4 vaječné žĺtky, 1 cibuľa, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti soľ, 1 PL worcesterská omáčka, 1 PL horčice, 1 PL kečupu, 1 chlieb, trochu oleja na vyprážanie, 4 strúčiky cesnaku
Postup:
1. Mäso umyjeme, osušíme a poriadne ostrým nožom ho naškriabeme do misky. Ak sa nám nedarí mäso naškriabať, môžeme ho najemno pomlieť. Mokrými rukami vyformujeme z mäsa 4 bochníky, ktoré rozložíme na taniere. Urobíme do nich jamku, kde opatrne uložíme žĺtok.
2. Cibuľu najemno nakrájame, pridáme ju k mäsu spolu s horčicou, kečupom a worcesterskou omáčkou. Každý si sám podľa vlastnej chuti pripraví tatarák na tanieri.
3. Chlieb nakrájame na plátky a opražíme ho v panvici na troche oleja. Opečené chleby podávame potreté cesnakom a tatarákom.

Lososový

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g filetu z lososa, 2 jarné cibuľky, 1 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL horčice, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Mäso nakrájame na malé kocky, cibuľky nakrájame nadrobno a s ostatnými ingredienciami všetko dôkladne premiešame.
2. Podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme päť minút odležať v chladničke. Podávame s opečeným hriankovým chlebom.

Hubový

Na 3–4 porcie potrebujeme:
500 g zmesi lesných húb, nakrájaných, 1 PL olivového oleja, 1 menšia cibuľa, nakrájaná najemno, 1 strúčik cesnaku, na plátky, 150 g kvalitného rajčinového pretlaku, hnedý cukor podľa chuti, štipka mletej rasce + na dochutenie, 1 kl mletej sladkej papriky + na ochutenie, mletá pálivá paprika podľa chuti, 1 kl sójovej omáčky, 1 kl worcesterskej omáčky, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, chlebové hrianky a rozpolené strúčiky cesnaku na podávanie
Postup:
1. Huby povaríme asi 20 minút, potom ich zlejeme, necháme odkvapkať a zomelieme ich nahrubo v mlynčeku na mäso alebo ich na veľmi jemno nakrájame nožom.
2. Na oleji speníme polovicu cibule, po chvíľke pridáme cesnak, huby, pretlak, cukor a korenie, za stáleho miešania dve minúty opekáme, odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Potom so zmesou pracujeme ako pri bežnej príprave tataráka – zmiešame ju so zvyškom nakrájanej cibule, dochutíme rascou, paprikou, soľou, korením a obidvoma omáčkami tak, ako to máme radi. Podávame na hriankach, potretých rozpolenými strúčikmi cesnaku.

Zeleninový

Na 4 porcie potrebujeme:
2 PL nastrúhanej mrkvy, 2 PL nastrúhaného zeleru, 4 strúčiky cesnaku, 4 PL mletých vlašských orechov, 4 PL nastrúhaného syra, 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
Na dochutenie: trochu oleja, trochu worcesterskej a sójovej omáčky, podľa chuti mletá sladká paprika, podľa chuti mletá pálivá paprika, kečup, soľ
Postup:
Všetky ingrediencie zamiešame a dochutíme. Natierame na čerstvo upečené hrianky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #recept #huby #losos #tatarák
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku