Tipy, triky, nápady: Skvelá horúca čokoláda

Prínos čokolády pre ľudské zdravie je nespochybniteľný. Čokoláda obsahuje viac antioxidantov ako červené víno a vie vyvolať pocity šťastia.

15.03.2019 14:30
horúca čokoláda Foto:
Horúca čokoláda v zime zahreje, v lete poteší.
debata

Príprava horúcej čokolády, ktorá nevyzerá ako riedke kakao, je umením, hoci jednoduchým. Stačí 150 g čokolády s obsahom kakaa nad 60 percent, 250 ml mlieka a 1 zarovnaná lyžička zemiakového škrobu. V nádobe s dvojitým dnom alebo v obyčajnom kastróliku a na platničke nastavenej na čo najnižší výkon treba zvoľna rozohriať čokoládu tak, aby sa rozpustila, ale v žiadnom prípade sa nesmie začať pripaľovať. Priebežne treba čokoládu premiešavať, v druhej nádobe priviesť do varu mlieko a za stáleho miešania ním zaliať zohriatu čokoládu. Medzitým treba v troške vody (dve až tri lyžice) rozpustiť škrob, vliať ho do čokolády na zahustenie a stále pritom čokoládu premiešavať a ďalej zahrievať na platničke, kým sa čokoláda a mlieko nespoja do hustej zmesi. Trvá to asi minútu.

Lyžicové dávky surovín

Ak sa nám pokazila kuchynská váha alebo ju jednoducho nemáme k dispozícii, jednou z možností je takzvané lyžicové meranie. Jedna rovná polievková lyžica predstavuje približne 10 g hladkej múky, 11 g hrubej múky, 10 g prášku do pečiva, 9 g kakaa, 12 g práškového cukru alebo 12 g krupicového cukru.

Ovocie s voňavou penou

Ovocie láka ku kombinácii so šľahačkou, s tvarohovými a so smotanovými či s jogurtovými penami. Zlepší ich niekoľko kvapiek vanilkovej esencie, štipka kardamómu, mätová esencia alebo nasekané lístočky mäty, podrvená čokoláda, citrónová šťava či maslové sušienky.

Vysoký lesk pečiva

Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a krátko pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sa na pečive roztopí, trocha skaramelizuje a povrch pečiva dostane vysoký lesk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #pečivo #horúca čokoláda #dávkovanie

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...