Šesť potravín, ktoré sú zdravšie, ako ich povesť

Máme pre vás šesť potravín s naštrbenou povesťou, ktoré sú vlastne zdravé. Za predpokladu, že ich správne pripravíte.

19.03.2019 12:00
Arašidové maslo Foto:
Arašidové maslo je v slovenskej kuchyni často obchádzané.
debata (4)

Mali ste zlé svedomie, keď ste si na raňajky dopriali toast s arašidovým maslom a k tomu šálku čiernej kávy? Máme pre vás dobrú správu: Tieto potraviny sú zdravšie, ako si myslíte. Dokonca aj pukance môžu byť celkom zdravým olovrantom.

Nezdravé zemiaky?

Sú zemiaky nezdravé? Závisí to od toho, ako ich pripravíte! Zlú povesť si získali predovšetkým pre nezdravý štýl prípravy. Ak z nich nepripravíte hranolčeky alebo ich nekonzumujete v podobe čipsov, sú v podstate skutočnou vitamínovou bombou. Navyše, obsahujú veľa vlákniny. Zemiakový šalát alebo varené zemiaky sa dokonca hodia pri chudnutí. Avšak pozor, klíčiace zemiaky predstavujú zdravotné riziko.

Pukance – zdravšie, ako sme si mysleli

Popcorn obsahuje 4 gramy tuku na 100 gramov a k tomu veľa balastných látok. Vypukané kukuričné zrná teda nadlho zasýtia, sú bezlepkové a obsahujú dokonca aj antioxidanty. Popcorn by sa však mal pripravovať v hrnci.

Arašidové maslo – zdravé či nezdravé?

Arašidové maslo s trochou cukru je vlastne zdravé, hoci, alebo práve preto, že je mastné. Ide však o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo nevyhnutne potrebuje. Orechy sú často „odsudzované“ práve pre vysoký obsah tuku. Aj tu však ide o zdravý tuk.

Aj káva je zdravá!

Podľa mnohých štúdií nepredstavuje pitie kávy „s mierou“ zdravotné riziko. Príliš veľa vypitej kávy síce prekyslí telo, ale keď to s ňou nepreženieme, môže to byť zdraviu prospešné. Existuje niekoľko štúdií, ktoré ukazujú, že káva nezvyšuje riziko cukrovky ani srdcového infarktu.

Čokoláda obsahuje vitamín D

Bez výčitiek svedomia si môžete občas pochutnať aj na tmavej čokoláde. Nielenže obsahuje málo cukru a tuku, ale k tomu aj extraporciu vitamínu D.

Maslo: Zdravé či nezdravé?

Maslo dlho stelesňovalo hotové „zlo“. Avšak v roku 2004 uzrela svetlo sveta švédska štúdia, výsledky ktorej hovorili o tom, že zvýšený príjem mliečneho tuku, ktorý sa v masle nachádza, nezvyšuje riziko srdcového infarktu. Mliečny tuk obsahuje okrem klasických nesýtených mastných kyselín aj mastné kyseliny s krátkym a stredným reťazcom. Navyše, pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám je optimálny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #cukrovka #orechy #vláknina #vitamín D #antioxidanty

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...