Tipy, triky, nápady: Vákuovanie mäsa

Keď chceme ušetriť, kúpime si väčšie množstvo mäsa, a hoci je najjednoduchšie mäso jednoducho zmraziť, časom sa na ňom môže objaviť poškodenie mrazom. Vákuovým zabalením tomuto poškodeniu predídeme a udržíme mäso dlhšie čerstvé.

08.03.2019 13:00
var09-07-shutterstock 512155393
Rozdelené mäso najprv zmrazíme až potom vákuujeme.
debata (1)

Na tento moderný spôsob potrebujeme, samozrejme, vákuovačku, vákuovacie vrecká a vrecká do mrazničky. Mäso nakrájame na jednotlivé porcie – pre štvorčlennú rodinu pripravíme na jeden balíček štyri porcie mäsa. Rozdelené mäso vložíme do obyčajných vreciek do mrazničky a dobre ich zatvoríme. Balíčky mäsa dáme zmraziť minimálne na dva dni. Mäso obsahuje vodu, ktorá týmto vsiakne do mäsa, čo potom pomôže pri vákuovaní. Zmrazené mäso vyberieme z mraziacich vreciek a vložíme do vákuovacích vreciek. Riadime sa návodom k vákuovačke a balíčky správne uzavrieme. Vákuovo zabalené balíčky dáme späť do mrazničky.

Pozor na vysušenie

Surové mäso uchovávame vždy zakryté, ak ho uložíme do chladničky v papieri z obchodu alebo zabalené v utierke, dočkáme sa nepríjemného prekvapenia – papier či utierka sa k mäsu prilepia a vypijú z neho šťavu, takže mäso po úprave nebude chutné.

Mleté mäso a koreniny

Mleté mäso na prípravu fašírok by malo byť viac či menej pikantné a dobre okorenené. Odporúča sa čierne korenie, ale aj cesnak, majorán, cibuľa, pamajorán a čili. Výborné je pridať do sekanej z mletého mäsa lyžicu horčice.

Odpočinok v kyslom mlieku

Kvalitu hovädzieho mäsa môžeme zlepšiť tak, že ho pred úpravou necháme asi na dve hodiny odležať v kyslom mlieku, ktoré potom môžeme použiť do omáčky. A ak chceme mať silnú hovädziu polievku, necháme mäso čo najdlhšie odležať vo vode teplej 60–70 °C, keď dochádza k intenzívnemu vylúhovaniu šťavy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mleté mäso #spracovanie mäsa #mrazenie #vákuovanie #hovädzia polievka

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....