Tipy, triky, nápady: Pečivo naše každodenné

Tradičnou desiatou v našich končinách býva pečivo s niečím. A tým lepším variantom je celozrnné pečivo, ktoré má síce v porovnaní s klasickým pečivom približne rovnaký počet kalórií, ale na rozdiel od neho obsahuje vlákninu (zasýti na dlhší čas), celé zrná (obsahujú viac vitamínov a minerálnych látok) a je celkovo zdravšie.

03.03.2019 12:00
lepok, múka, chlieb, pečivo Foto:
Dávajme prednosť celozrnnému pečivu,
debata

Tvrdí sa, že vďaka pravidelnej konzumácii má menšiu šancu napríklad rakovina hrubého čreva, ochorenie srdca alebo cukrovka. Ako sa delí pečivo podľa typu múky? Biele pečivo sa vyrába z bielej múky, má vysoký glykemický index. Pri tmavom pečive sa k bielej múke pridávajú aj otruby a pečivo sa následne dofarbí. Viaczrnné pečivo obsahuje aspoň 5 percent olejnín alebo strukovín. Spomínané celozrnné pečivo obsahuje najmenej 80 percent celozrnnej múky alebo rôznych druhov celozrnných múk. Grahamové pečivo obsahuje okrem celozrnnej múky aj otruby.

Potreba ranných cukrov

Dopoludnia sa väčšinou odporúča jesť viac sacharidov, vhodné je ovocie a občas neuškodí ani múčnik. Olovrant by zase mal obsahovať viac bielkovín, ale rozhodne nie je vhodné úplne vynechávať sacharidy. Dokonca aj pri diéte sa netreba sacharidom vyhýbať.

Prichutená ovsená kaša

Osvedčenými raňajkami i desiatou je ovsená kaša so sušeným či čerstvým ovocím. Ideálne je do nej pridať orechy. Na osladenie kaše postačí ovocie alebo namiesto klasického cukru javorový sirup.

Desiatové variácie

Výbornou desiatovou možnosťou je cestovinový šalát so zeleninou a s dresingom z bieleho jogurtu, ktorý môžeme doplniť vajcom uvareným natvrdo a pokrájaným na mesiačiky. Alebo sendvič s tuniakovou nátierkou, rukolou a plátkami ľubovoľnej zeleniny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #desiata #vláknina #cukry #polysacharidy #celozrnné pečivo

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...