Avokádo - zelené super ovocie

Avokádo mnohí označujú pojmom super ovocie, hoci si niektorí myslia, že ide o zeleninu. Toto ovocie tvarom podobné hruške je jedno z najzdravších plodov na planéte.

02.03.2019 12:00
Fettuccine s krémovou omáčkou z avokáda a zo... Foto: ,
Fettuccine s krémovou omáčkou z avokáda a zo špenátu.
debata

Vedci dokázali, že denná konzumácia polovice avokáda môže znížiť hladinu nezdravého cholesterolu rovnako ako moderné lieky. Má jemnú, orechovú chuť, trochu podobnú olivám.

Existuje vyše 800 odrôd avokáda, ktoré majú rôzne druhy plodov s vráskavou aj hladkou šupkou, sú vajcovité aj hruškovité, čierne i svetlozelené. Dôležitá je zrelosť plodu, do obchodov sa dostáva avokádo nezrelé. Preto ho po zakúpení treba nechať dozrieť na okne, kým nebude mäkké a na dotyk pružné.

Viete, že…?

Základným znakom nezrelého avokáda je jeho horká chuť a problematické lúpanie. Nerozhoduje sfarbenie ovocia, pretože každý druh avokáda má inú farbu. Zrelý plod by sa mal dať ľahko stlačiť a neklásť veľký odpor.

Avokádo má celý rad priaznivých zdravotných účinkov. Pomáha pri rýchlejšom spaľovaní tukov tým, že zvyšuje produkciu hormónov v štítnej žľaze, stúpa tak intenzita metabolizmu a spaľujú sa kalórie. Okrem toho spomaľuje uvoľňovanie inzulínu, preto si telo nestihne uložiť všetky tuky. Konzumáciou avokáda môžeme efektívne znížiť hladinu cukru v krvi, čo je tiež veľmi dôležité pri chudnutí. Ak v strave nahradíme nasýtené tuky nenasýtenými, ktoré v avokáde výrazne prevažujú, znížime množstvo cholesterolu v krvi a všeobecne znížime pravdepodobnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Navyše má avokádo vysoký obsah antioxidantov a má aj protizápalové účinky, čím môže pomôcť pri reumatizme a osteoartróze. Luteín v avokáde má priaznivé účinky na zrak a vďaka kombinácii rôznych látok prispieva avokádo k prevencii rakoviny.

Vitamíny

B5, B6, B9, C, E, K1

Živiny a minerály

tuky, nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny, vláknina, horčík, mangán, draslík, zinok

Avokádo sa výborne hodí do šalátov – ovocných alebo zeleninových. Ak sa chceme vyhnúť nasýteným tukom, avokádom môžeme nahradiť maslo v rôznych nátierkach. Vyskúšať treba avokádovú nátierku s tuniakom, mozzarellou či avokádovú nátierku s fazuľou. Hodí sa aj na prípravu dipov a omáčok. Najzdravším spôsobom konzumácie je nevarené avokádo. Keď ho aj napriek tomu chceme použiť ako surovinu v tepelne upravených jedlách, treba ho tepelne spracovávať čo najkratší čas a pri čo najnižšej teplote. Skúsiť môžeme aj avokádo pridať do jedla, ktoré sa práve dovarilo.

K prvým konzumentom avokáda patrili Aztékovia v Mexiku už pred naším letopočtom, používali ho ako afrodiziakum. O rozšírenie avokáda do sveta sa potom postarali kolonizátori v 17. storočí. Španieli avokádo doviezli do Západnej Indie, na Kanárske ostrovy a na niektoré ostrovy v Atlantiku. Veľké plantáže na pestovanie avokáda vznikli v Kalifornii začiatkom 20. storočia. Dnes je táto krajina jedným z hlavných producentov tejto plodiny. Avokádo, ktoré sa predáva na európskych trhoch, pochádza najmä zo Španielska a z Izraela.

Avokádový dip guacamole

Potrebujeme:
2 avokáda, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 3 čili papričky, 1 limetka, čerstvý koriander, morská soľ
Postup:
Umyté, ale neolúpané avokádo pozdĺžne rozkrojíme až ku kôstke. Krútivým pohybom oproti sebe oddelíme obe dve polovice od seba. Potom vyškrabeme lyžičkou dužinu, dáme ju do misky a pokvapkáme šťavou z limetky. Dužinu s limetkou vidličkou roztlačíme alebo rozmixujeme na hladký krém. Všetko osolíme, okoreníme a vmiešame nadrobno nakrájanú cibuľku, na prúžky nakrájané čili papričky a prelisovaný cesnak. Podávame s nachos.

Fettuccine s krémovou omáčkou z avokáda a zo špenátu

Potrebujeme:
400 g fettuccine, 1 strúčik cesnaku, 1 zrelé avokádo, 1 veľká hrsť čerstvého špenátu, 1 hrsť pekanových alebo vlašských orechov, 1/2 zväzku čerstvej bazalky, 1 hrsť nastrúhaného parmezánu, 1 PL čerstvej citrónovej šťavy, soľ, čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale do polotvrda. Kým sa cestoviny varia, rozšľaháme zvyšné prísady v robote na hladký krém, ktorý podľa potreby zriedime trochou vody z varenia cestovín. Cestoviny scedíme a v mise premiešame s omáčkou. Ihneď podávame, omáčka na vzduchu rýchlo tmavne. Na tanieri môžeme ozdobiť lístkami bazalky a hoblinami parmezánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #avokádo #špenát #fettuccine #dip guacamole

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...