Tipy, triky, nápady: Tajomstvá zemiakovej kaše

Jedným z mnohých spôsobov kuchynskej úpravy zemiakov je zemiaková kaša. Príprava je klasická - zemiaky olúpeme, rozštvrtíme a uvaríme v osolenej vode, zlejeme a ešte horúce ich prelisujeme, pomaly vmiešame metličkou na sneh horúce mlieko a vločky masla.

01.03.2019 12:00
zemiaková kaša Foto:
Zemiaková kaša bude lepšie chutiť, ak použijeme namiesto mlieka smotanu.
debata

Kašu napokon osolíme a dochutíme. Na prípravu kaše musíme vybrať správny druh – múčne zemiaky – varný typ C. Aby sa kaša nelepila, zemiaky treba pred prípravou zbaviť prebytočného škrobu. Očistené ich niekoľkokrát prepláchneme v studenej vode. Pri varení treba dať pozor, aby sa nerozvarili, uvarené zemiaky treba nechať chvíľu odstáť – kaša bude mať lepšiu chuť. Do kaše sa nesmie dávať studené mlieko, malo by byť vždy teplé. Ak kašu mixujeme, mlieko vždy pridávame postupne, kaša bude jemnejšia. A bude ešte lepšie chutiť, ak použijeme namiesto mlieka smotanu.

Lúpeme zahorúca

Zemiaky sa ľahšie lúpu, kým sú ešte horúce. Šupku pritom ľahšie stiahneme, keď uvarené zemiaky scedíme, zložíme pokrievku a necháme z nich na vypnutej platničke odpariť zvyšnú vodu, pritom zľahka potriasame hrncom.

Užitočná šťava

Na prvý pohľad to vyzerá trochu nezvyčajne, ale podľa odborníkov je surová zemiaková šťava veľmi prospešná zdraviu, preto odporúčajú jej pravidelné pitie, lebo je skvelá na posilnenie nášho imunitného systému.

Varenie starých a mladých zemiakov

Staršie zemiaky sa najlepšie uvaria, ak ich na sporák dáme úplne ponorené do studenej vody, privedieme do varu a potom dovaríme. Mladé zemiaky treba dobre očistiť kefkou, potom ich vložiť do mierne vriacej vody a dovariť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #zemiaky #zemiaková šťava #zemiaková kaša #lúpanie

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...