Päť nápadov na rýchle nátierky

Nátierka na raňajkový či desiatový chlebík, prípadne ako rýchle pohostenie. Môže byť zdravá a mať vyvážené zloženie.

28.02.2019 14:30
Vajíčková nátierka s majonézou Foto:
Vajíčková nátierka s majonézou.
debata

Lososová

Na 4 porcie potrebujeme:
50 g údeného lososa, 3 vajcia, 100 g masla, 1 cibuľa, 4 kvapky citrónovej šťavy, 2 PL mlieka, štipka soli
Postup:
1. Vajcia uvaríme natvrdo. Potom ich ochladíme, olúpeme a nastrúhame.
2. Maslo vymiešame dopenista a pridáme k nemu nastrúhané vajcia. Plátky lososa a cibuľu nakrájame na drobné kúsky.
3. Lososa s cibuľou pridáme do masla s vajcom, prilejeme mlieko, pokvapkáme citrónovou šťavou a riadne premiešame. Všetko môžeme urobiť aj v kuchynskom robote.

Vajíčková s majonézou

Na 4 porcie potrebujeme:
1/2 cibule, 1 kl plnotučnej horčice, 5 PL majonézy, 1 kyslá uhorka, 6 vajec natvrdo, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Vajcia nakrájame na drobné kocky (môžeme použiť krájač na vajíčka a dobre vajcia poprekrajovať).
2. Pridáme majonézu, lyžičku horčice, nadrobno nakrájanú kyslú uhorku a čo najjemnejšie nakrájanú plovocu cibule.
3. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme a dokoreníme. Podávame s pečivom alebo na teplej hrianke.

Šunková pena

Na 4 porcie potrebujeme:
150 g masla, 100 ml smotany, 250 g dusenej šunky, sladká mletá paprika, soľ
Postup:
1. Na veľmi jemno zomelieme šunku, ak je to potrebné, tak aj niekoľkokrát. Vyšľaháme zmäknuté maslo a postupne doň zašľahávame šunku a smotanu. Takto pripravenú penu osolíme a ochutíme štipkou mletej papriky.
2. Penu môžeme použiť ako plnku do kornútikov alebo do zeleniny. Môžeme ju servírovať ako predjedlo alebo s pečivom na večeru či raňajky.

Uhorková s chrenom a kaparami

Na 4 porcie potrebujeme:
1 šalátová uhorka, 50 g chrenu, 1 PL kapár, 2 strúčiky cesnaku, 100 g čerstvého syra, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Ošúpeme uhorku, rozpolíme, odstránime zrnká a pokrájame na malé kocky. Osolíme, pomiešame, necháme 15 minút postáť a potom zlejeme prebytočnú šťavu. Cesnak posekáme nadrobno a postrúhame chren.
2. Uhorky zmiešame spolu s postrúhaným chrenom, cesnakom, čerstvým syrom a kaparami. Nakoniec nátierku osolíme a okoreníme podľa chuti.

Cesnaková

Na 4 porcie potrebujeme:
osminka masla, 140 g topeného syra, 3 vajcia, 1–2 hlávky cesnaku, soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
1. Vajcia uvaríme natvrdo. Predtým necháme zmäknúť maslo a topený syr a v mise to rozmiešame hoci aj vidličkou.
2. Do zmesi pretlačíme toľko cesnaku, koľko kto má rád, osolíme. Vajcia nastrúhame na mrkvovom strúhadle, pridáme do zmesi a premiešame. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutnáme a dáme trochu stuhnúť do chladničky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #recept #desiata #cesnak #kapary #vajcia #pohostenie #majonéza #losos #chren #uhorka #šunka #nátierka

+ Dávajte pozor na svoje zdravie, chrípka hrozí všade naokolo.
Veríte šťastene cez výherné žreby, tak neváhajte...

+ Naučíte sa variť čerstvé jedlá, najlepšie z dopestovaných domácich surovín.
Myslíte stále na peniaze, ktoré...