Od 17. storočia nám postupne prirástli k srdcu (i žalúdku) tak, že ich považujeme za národnú surovinu. Varme ich, pečme, mixujme, plňme, strúhajme… pretože dobroty z ľuľka zemiakového nepoznajú hranice fantázie.
Vyprážané zemiakové posúšiky
Na 6 porcií potrebujeme:
1 kg zemiakov, 100 g hladkej múky, olej na vyprážanie, 5 vajíčok, petržlenová vňať, soľ, 300 g údeného syra, kukuričné lupienky
Postup:
1. Zemiaky uvarené v šupe očistíme ešte horúce, postrúhame a pridáme dva žĺtky, soľ, syr nakrájaný na drobné kocky a posekanú petržlenovú vňať.
2. Namočenými rukami vytvarujeme posúšiky.
3. Obalíme vo vajíčku, v pomletých kukuričných lupienkoch a vypražíme na rozpálenom oleji.
Pečené papriky s plnkou zo zemiakov a z kuraciny
Na 5 porcií potrebujeme:
10 farebných paprík, 500 g zemiakov, 2 vajcia, 20 g tvrdého syra, 100 g cukety, 300 g kuracích pŕs, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 150 g šampiňónov, 50 g špenátu, 100 g oleja, 100 g syra
Postup:
1. Uvarené zemiaky pokrájame na drobné kocky, špenát podusíme s cesnakom. Šampiňóny pokrájame na malé kúsky, kuracie prsia tiež pokrájame na malé kocky a jemne opražíme.
2. Syr postrúhame. Všetko zmiešame a naplníme očistené papriky. Dáme na plech a upečieme prikryté alobalom.