Bataty - sladké zemiaky na našom tanieri

Bataty alebo sladké zemiaky majú charakteristický podlhovastý tvar a po uvarení alebo upečení sa vyznačujú sladkou chuťou. Sú väčšie ako klasické zemiaky, navyše sú výživovo hodnotnejšie.

23.02.2019 14:00
Pečené bataty so slaninou a smotanou Foto:
Pečené bataty so slaninou a smotanou.
debata

Bataty dnes už bežne dostať v obchodoch, ale patria medzi tie menej známe a menej používané druhy zeleniny. Je o nich známe, že obsahujú betakarotén, ktorý spôsobuje oranžové zafarbenie šupky, ale aj dužiny vnútri. Vedci zistili, že betakarotén môže minimalizovať riziko vzniku rakoviny prostaty či hrubého čreva. U žien potom riziko rakoviny prsníka.

Viete, že…?

Červené bataty sú najlepšie na varenie i pečenie, príprava je podobná ako pri klasických zemiakoch. Žlté sladké zemiaky sa zas viac hodia na prípravu hranolčekov, čipsov alebo placiek.

Sladké zemiaky okrem toho regulujú hladinu cholesterolu v krvi, majú pozitívny účinok na kožu, nechty a vlasy, podporujú trávenie a vyprázdňovanie a pozitívne pôsobia na nervový systém – napríklad pomáhajú pri strese a proti depresii. Navyše zlepšujú obranyschopnosť organizmu, majú protizápalový účinok a sú ideálne pri chudnutí. Konzumácia sladkých zemiakov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, hemoroidov a je účinná proti obezite. Konzumácia väčšieho množstva sladkých zemiakov sa môže prejaviť tým, že sa koža a nechty zafarbia trošku do oranžova. Sladké zemiaky by mali obmedzene konzumovať tí, ktorí mali alebo majú obličkové kamene.

Vitamíny

A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E

Živiny a minerály

sacharidy, škrob, vláknina, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, sodík, zinok

Sladké zemiaky majú v kuchyni široké využitie. Výborné sú napríklad pečené s tekvicou, repou, petržlenom a mrkvou. Vyskúšať môžeme aj batatové placky alebo sladké zemiaky s kokosovým mliekom na karí. Vždy je dobré šupku dôkladne očistiť a nelúpať, pretože obsahuje najviac zdraviu prospešných látok. Sladké zemiaky sa využívajú na sladké krémy, pyré, pudingy či náplň do pečiva všetkého druhu, obľúbená je aj krémová batatová polievka. Môžu byť aj súčasťou zeleninového pyré.

Pôvodným domovom batatov je Stredná Amerika. Najviac rozšírené boli na Yucatáne a vo Venezuele okolo ústia rieky Orinoko. Najväčšími producentmi sú dnes USA, Španielsko, Egypt a Honduras. Zaujímavosťou je, že do Európy boli dovezené o sto rokov skôr ako zemiaky obyčajné, ktoré sú ich príbuznými.

Pečené bataty so slaninou a smotanou

Potrebujeme:
4 veľké sladké zemiaky, jarná cibuľka, 150 g slaniny, olivový olej podľa potreby, trocha soli, 1 kyslá smotana
Postup:
Najskôr predhrejeme rúru na 200 °C. Sladké zemiaky umyjeme, pričom ich dôkladne vydrhneme kefkou, a pozdĺžne rozkrojíme. Reznou stranou ich smerom nadol naukladáme na plech na pečenie, ktorý sme potreli olivovým olejom. Takto pripravené bataty pečieme asi 15 minút. Potom dáme na každú polovicu zemiakov na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, sladké zemiaky výdatne osolíme, ešte pokvapkáme olivovým olejom a rozložíme na ne na kocky nakrájanú slaninu. Pečieme ďalších 10 až 15 minút. Podávame s kyslou smotanou.

Batatové placky

Potrebujeme:
400 g olúpaných a nastrúhaných batatov, 3 vajcia, 1,5 PL hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL majoránu, 4 strúčiky cesnaku, olej na vyprážanie
Postup:
Očistené bataty nastrúhame – môžeme ich strúhať najemno aj nahrubo. Zemiaky vzhľadom na sladkastú chuť koreníme viac ako klasické zemiaky na zemiakové placky, ale kto má radšej jemnejšiu chuť, tak nepridáva nič viac než obvykle. Nastrúhané bataty zaprášime múkou, osolíme, okoreníme, pridáme majorán, nastrúhaný cesnak, rozšľahané vajcia a dobre premiešame. Smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista menšie placky, ktoré poukladáme na obrúsok, aby odsal prebytočný tuk. Na obmenu môžeme k nastrúhaným zemiakom pridať strúhaný syr, slaninu, niekoľko lyžičiek kyslej smotany alebo vajce navyše, prípadne do zmesi pridáme korenie karí či nasekané bylinky podľa chuti. Placky môžeme použiť aj ako prílohu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #slanina #sladké zemiaky #placky #smotana #bataty

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...