Štyri nápady na čokoládové dobroty

Čokoláda vyvoláva pocity pokoja a šťastia a preto patrí aj do dezertov pri slávnostne prestretom stole či posedení s priateľmi.

22.02.2019 07:00
Čokoládové truffles Foto:
Čokoládové truffles.
debata

Čokoládové truffles

Na 25 porcií potrebujeme:
300 g kvalitnej horkej čokolády, 200 ml smotany na šľahanie, 35 g masla, 3 PL vody, trochu kakaa na obaľovanie
Postup:
1. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky. Pridáme k nej vodu a vo vodnom kúpeli ju rozpustíme. Do rozpustenej čokolády opatrne vmiešame smotanu. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť tak 30 minút.
2. Potom opäť zmes vrátime nad paru a ohrejeme. Vmiešame maslo a miešame, kým sa obe hmoty spoja. Zmes odstavíme a vložíme stuhnúť do chladničky, najlepšie však na celú noc.
3. Pomocou malej lyžičky z hmoty odoberáme kúsky. Najlepšie bude, ak ich trošku obalíme v kakau a potom robíme guľky. Obalíme ich v kakau a skladujeme v chladničke.

Sacherova torta

Na 12 porcií potrebujeme:
140 g masla (izbovej teploty), 110 g práškového cukru, 1/2 vanilkového struku (z neho vyškrabaná dužina), 6 vaječných žĺtkov, 6 vaječných bielkov, 130 g čokolády na varenie, 110 g kryštálového cukru, 140 g hladkej múky, 200 g marhuľového lekváru, maslo na vymastenie formy, múka (na vysypanie formy), šľahačka na ozdobenie
Na polevu: 200 g kryštálového cukru, 125 ml vody, 150 g čokolády
Postup:
1. V mise zmiešame na krém mäkké maslo s práškovým cukrom a vanilkovou dužinou. Postupne primiešavame žĺtky a všetko vyšľaháme na hustú penovú masu. Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a primiešame. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, prisypávame kryštálový cukor a šľaháme ďalej dovtedy, kým sneh nie je veľmi tuhý a lesklý. Sneh dáme na žĺtkovú masu, posypeme múkou a všetko opatrne zmiešame varechou.
2. Otváraciu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a okraj formy vymastíme maslom a vysypeme múkou. Naplníme masou, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 55–60 minút. Prvých 10–15 minút necháme dvierka rúry pootvorené na šírku jedného prsta, potom zavrieme. (Torta je vtedy správne prepečená, keď pri ľahkom tlaku prstom pociťujete slabý odpor.) Tortu s formou vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť asi 20 minút.
3. Potom stiahneme papier, otočíme tortu a necháme úplne vychladnúť vo forme, aby sa vyrovnali nerovnosti na povrchu. Vyberieme z formy a ostrým nožom prerežeme vodorovne napoly. Zľahka zohrejeme lekvár, vymiešame ho dohladka, potrieme ním obidve polovice torty a znovu spojíme. Dookola tortu tiež potrieme lekvárom a necháme zaschnúť.
4. Na polevu povaríme cukor s vodou asi 5–6 minút, potom necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania zmiešame s cukrovým roztokom, až kým nevznikne hustá hladká poleva. Vlažnú polevu naraz, t. j. jedným rýchlym pohybom, vylejeme na tortu a všade vyhladíme čo najmenej pohybmi. Necháme schnúť niekoľko hodín, až kým poleva úplne nestuhne. Nakrájame na porcie a servírujeme so šľahačkou.

Horúca čokoláda na zahriatie

Na 3 porcie potrebujeme:
2 šálky mlieka, 100 g čokolády, 2 kúsky celej škorice, 1 štipka muškátového orieška, 2 guľôčky nového korenia
Postup:
Všetky suroviny necháme rozvariť. Potom plameň stlmíme a varíme 5–7 minút. Pred podávaním prelejeme cez sitko. Podávame horúce so šľahačkou.

Čokoládová pena s čili

Na 6 porcií potrebujeme:
180 g čili čokolády, 100 ml šľahačkovej smotany, 3 vajcia, bielky a žĺtky zvlášť, 50 g trstinového cukru, maliny na ozdobenie
Postup:
1. Rozpustíme čokoládu so smotanou. Vypneme plameň a primiešame žĺtky.
2. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a doň potom zašľaháme cukor. Najskôr zamiešame do čokolády tretinu snehu a potom opatrne zvyšok. Rozdelíme do pohárov a dáme chladiť najmenej na dve hodiny. Potom ozdobíme malinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #Sacherova torta #horúca čokoláda #truffles #čokoládová pena

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...