A na mrkvu, figy, čokoládu, plody mora, sekt, špargľu, zeler, aníz, med… sa nepozerajme len ako na suroviny. Nielen šamani, ale aj odborníci vedy ich považujú za afrodiziaká povzbudzujúce vášeň a dobrú náladu.
Sušená šunka s marinovanými slivkami
Na 2 porcie potrebujeme
200 g na vzduchu sušenej hovädzej šunky
Marinované slivky: 100 g vykôstkovaných sliviek, 50 g
cukru, 100 g vody, 1 celá škorica, 1 celý aníz, štipka soli
Rukolový šalát: 100 g rukoly, 50 g škrabkou na zemiaky
nakrájaného parmezánu, 1 granátové jablko, olivový olej,
štipka soli
Postup
1. Marinované slivky: V hrnci necháme zovrieť vodu,
pridáme cukor, škoricu a aníz a varíme, až kým sa nevytvorí sirup. Slivky
prelejeme sirupom, zakryjeme a necháme vychladnúť.
2. Šalát: Všetky suroviny zmiešame. Na tanier rozložíme
šalát, poukladáme sušenú šunku, položíme marinované slivky a prelejeme
sirupom.
Losos s pak choi a pikantnou omáčkou
Na 2 porcie potrebujeme
300 g lososa bez kože, 300 ml olivového oleja, 1 vanilkový struk, 20 g tymianu, 5 guľôčok celého nového korenia, 5 guľôčok celého červeného korenia, 20 g morskej soli, 300 g pak choi, 1 čili paprička, 50 g medu, štipka soli
Postup
1. Losos: Do rajničky vylejeme olivový olej, pridáme
korenie, bylinky a naprieč rozkrojený vanilkový struk. Na najmiernejšom ohni
zohrejeme a vložíme lososa rozkrojeného na 2 porcie. Olej nesmie vrieť, len
bublať. Varíme zhruba 15 minút.
2. Na panvičke urestujeme na mede a nasekanej čili papričke
nakrájaný pak choi domäkka. Pak choi položíme do stredu taniera a navrch
položíme lososa.