Vášeň na tanieri

Láska kráča cez žalúdok a neplatí to iba počas sviatku zamilovaných. Jedlo vtedy povýšme nielen na zážitok kulinársky, ale aj na prostriedok, ktorý vyjadruje vzťah, sympatie, úctu, priateľstvo.

19.02.2019 17:00
Sušená šunka s marinovanými slivkami Foto: ,
Sušená šunka s marinovanými slivkami.
debata

A na mrkvu, figy, čokoládu, plody mora, sekt, špargľu, zeler, aníz, med… sa nepozerajme len ako na suroviny. Nielen šamani, ale aj odborníci vedy ich považujú za afrodiziaká povzbudzujúce vášeň a dobrú náladu.

Sušená šunka s marinovanými slivkami

Na 2 porcie potrebujeme

200 g na vzduchu sušenej hovädzej šunky
Marinované slivky: 100 g vykôstkovaných sliviek, 50 g cukru, 100 g vody, 1 celá škorica, 1 celý aníz, štipka soli
Rukolový šalát: 100 g rukoly, 50 g škrabkou na zemiaky nakrájaného parmezánu, 1 granátové jablko, olivový olej, štipka soli

Postup

1. Marinované slivky: V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme cukor, škoricu a aníz a varíme, až kým sa nevytvorí sirup. Slivky prelejeme sirupom, zakryjeme a necháme vychladnúť.
2. Šalát: Všetky suroviny zmiešame. Na tanier rozložíme šalát, poukladáme sušenú šunku, položíme marinované slivky a prelejeme sirupom.

Losos s pak choi a pikantnou omáčkou

Na 2 porcie potrebujeme

300 g lososa bez kože, 300 ml olivového oleja, 1 vanilkový struk, 20 g tymianu, 5 guľôčok celého nového korenia, 5 guľôčok celého červeného korenia, 20 g morskej soli, 300 g pak choi, 1 čili paprička, 50 g medu, štipka soli

Postup

1. Losos: Do rajničky vylejeme olivový olej, pridáme korenie, bylinky a naprieč rozkrojený vanilkový struk. Na najmiernejšom ohni zohrejeme a vložíme lososa rozkrojeného na 2 porcie. Olej nesmie vrieť, len bublať. Varíme zhruba 15 minút.
2. Na panvičke urestujeme na mede a nasekanej čili papričke nakrájaný pak choi domäkka. Pak choi položíme do stredu taniera a navrch položíme lososa.

Recepty pripravil Tomáš Klus, šéfkuchár Brasserie La Marine v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #recept #zamilovanosť #losos #slivky #šunka #marinovanie #pak choi

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...