Granátové jablko - zdravie pod kožovitou šupkou

Granátové jablko má vzhľad a vôňu, ktoré sa ničomu nepodobajú. Plod obsahuje veľké množstvo semien a aj vďaka tomu mnohí považujú granátové jablko za symbol plodnosti. Veď aj má vysoký podiel hormónov prospešných ženám aj mužom.

10.02.2019 14:00
Šalát s rukolou a granátovým jablkom Foto: ,
Šalát s rukolou a granátovým jablkom.
debata

V Starom zákone síce nie je jablko prvého hriechu bližšie špecifikované, ale umelci ho často vyobrazovali ako jablko granátové, Adam s Evou pritom mnohokrát stoja pod granátovníkom. Jeho plody môžu byť veľmi sladké, ale aj sladkokyslé, dokonca aj ostrokyslé. Sladkokyslá chuť je však najčastejšia.

Viete, že…?

V orientálnych krajinách je granátové jablko odpradávna symbolom zmyselnosti, ba aj nesmrteľnosti. Z jedného kilogramu jeho plodov sa dá získať až pol litra chutnej šťavy, prírodnej a zdravej.

Pravidelná konzumácia granátového jablka môže významne spomaliť rakovinu prostaty a prsníka, znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a spomaľuje starnutie. Šťava z granátových jabĺk má čistiace a protizápalové účinky, chráni srdce, mozog aj kĺby a pomáha upravovať trávenie. Odstraňuje problémy s impotenciou, priaznivo ovplyvňuje zažívací trakt – uľavuje organizmu napríklad pri hnačkách, črevných kataroch, žalúdočných vredoch, nadúvaní, poruchách trávenia, zápaloch žalúdka a čriev. Napomáha detoxikácii – podporuje činnosť pečene, regeneruje krv a zlepšuje krvný obeh. Okrem toho podporuje obeh tekutín v tele a tým aj funkciu obličiek. Pomáha pri zvýšenej koncentrácii kyseliny močovej v krvi a obezite, pri zápaloch hltanu, lebečných dutín a chronických hnisavých zápaloch ucha. Navyše znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje tvorbe tukových usadenín v stenách tepien a pôsobí tak proti ich kôrnateniu.

Vitamíny

B1, B2, B3, C, E

Živiny a minerály

kyselina citrónová, kyselina jablčná, vláknina, flavonoidy, triesloviny; sodík, draslík, fosfor, chlór, mangán, kremík, zinok, vápnik, magnézium

Z plodov granátových jabĺk sa využíva najmä šťava, ktorá obsahuje červené farbivo. Vyrábajú sa z nej koktaily a džúsy, najznámejší je orientálny alkoholický nápoj ochutený rumom. Obľúbený je aj sirup grenadína, ktorý sa primiešava do rôznych nápojov. V studenej kuchyni sa šťava granátových jabĺk pridáva do ovocných šalátov a sorbetov. V teplej kuchyni sa využíva do niektorých pikantných pokrmov, k hydine, ku grilovaným mäsám a k rybám. Z granátových jabĺk sa pripravuje vynikajúce marmeláda, ale sú aj obľúbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárov.

Granátové jablko je plodom granátovníka všeobecného, ktorý prapôvodne pochádza z ostrova Sokotra pri pobreží Somálska, odtiaľ sa rozšíril do Stredomoria, Argentíny, USA, Indie a postupne do celej Ázie. Podľa odborníkov sú najkvalitnejšie plody z Iránu.

Šalát s rukolou a granátovým jablkom

Potrebujeme:
4 hrste rukoly, 1 granátové jablko, 1 červená cibuľa, 50 g kozieho syra Zálievka: 3 PL olivového oleja, 1 PL vínneho octu, 1 jarná cibuľka, 1 kl sušeného rozmarínu, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Rukolu umyjeme a nasypeme do misy, môžeme ju nasekať na menšie kusy. Potom olúpeme červenú cibuľu, nakrájame ju a pridáme k rukole. Granátové jablko rozkrojíme na polovicu, pomocou lyžice vydlabeme zrniečka a presypeme k ostatným surovinám. Potom pripravíme zálievku: Cibuľku očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnčeku rozšľaháme olej, ocot, korenie, prisypeme jarnú cibuľku a pridáme štipku rozmarínu. Kozí syr nakrájame na kocky, dve tretiny pridáme do šalátu a zvyšok odložíme nabok. Všetky suroviny zalejeme zálievkou a starostlivo premiešame. Rozdelíme na misky alebo na taniere a posypeme zvyšným syrom.

Šťava z granátového jablka

Potrebujeme:
2 – 3 tri zrelé granátové jablká, ľadové kocky alebo triešť, minerálka, niekoľko lístkov medovky alebo mäty, granátové zrniečka na posypanie
Postup:
Dve alebo tri zrelé granátové jablká vytlačíme pomocou lisu podobne ako citrón. Jablká treba lisovať veľmi dôkladne, aby sme získali čo najviac šťavy. Do štyroch pohárov rozdelíme ľadové kocky alebo triešť, prilejeme vytlačenú šťavu z granátových jabĺk a dolejeme trochou minerálky podľa chuti. Nápoj podávame s niekoľkými lístkami medovky alebo mäty, môžeme posypať granátovými zrniečkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #granátové jablko #rukola #šalát #šťava

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...