Kúpite zemiaky, uložíte ich do komory… Ležia štyri dni a začnú klíčiť. Čo spraví väčšina z nás? Áno, odstránime z nich výhonky a šup so zemiakmi do vody. A práve to by sme robiť nemali, tvrdia odborníci. Určite nie, ak majú klíčky viac ako jeden centimeter, v takom prípade je koncentrácia solanínu v zemiakoch príliš vysoká. Solanín je prirodzený jed v zemiakoch, ktorý sa tvorí predovšetkým v týchto výhonkoch. Zlá správa je, že je tepelne odolný.
Ako skladovať zemiaky správne?
Zemiaky treba skladovať vždy na suchom a tmavom mieste. Najlepšie v komore. Keďže nie každý ju, pravdaže, má, alternatívou je kuchynská skriňa, nikdy však neskladujeme zemiaky v chladničke. Chlad premieňa škrob v zemiakoch na cukor, zemiaky potom chutia múčno-sladko!