Sú naklíčené zemiaky skutočne jedovaté?

Odborníci na výživu varujú: Nejedzte naklíčené zemiaky! Prečo to tvrdia a do akej miery sú škodlivé? Čítajte!

22.02.2019 15:00
zemiaky Foto:
Zemiaky treba skladovať vždy na suchom a tmavom mieste.
debata (2)

Kúpite zemiaky, uložíte ich do komory… Ležia štyri dni a začnú klíčiť. Čo spraví väčšina z nás? Áno, odstránime z nich výhonky a šup so zemiakmi do vody. A práve to by sme robiť nemali, tvrdia odborníci. Určite nie, ak majú klíčky viac ako jeden centimeter, v takom prípade je koncentrácia solanínu v zemiakoch príliš vysoká. Solanín je prirodzený jed v zemiakoch, ktorý sa tvorí predovšetkým v týchto výhonkoch. Zlá správa je, že je tepelne odolný.

Ako skladovať zemiaky správne?

Zemiaky treba skladovať vždy na suchom a tmavom mieste. Najlepšie v komore. Keďže nie každý ju, pravdaže, má, alternatívou je kuchynská skriňa, nikdy však neskladujeme zemiaky v chladničke. Chlad premieňa škrob v zemiakoch na cukor, zemiaky potom chutia múčno-sladko!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #chlad #klíčky #škrob #solanín

+ Skúšajte nové športy, aby ste si udržali motiváciu a objavili nové záľuby.
Stav nezamestnanosti je načase...

+ Nestrácajte optimizmus a dobrú náladu pre obyčajnú nádchu.
Zachovajte pokojnú myseľ a buďte opatrní, neutrácajte...