Kivi - ovocie, ktoré môžeme jesť so šupkou

Kivi je vynikajúca súčasť zdravého jedálneho lístka z mnohých dôvodov. Z tohto zaujímavého ovocia sa konzumuje vnútro plodu bez hnedej chlpatej šupky (sú však aj takí, ktorí konzumujú kivi aj so šupkou) a neškodné sú aj malé čierne jadierka.

05.02.2019 07:00
Banánový koktail s kivi Foto:
Banánový koktail s kivi.
debata

Plody kivi by sme pri nákupe mali len zľahka ohmatať. Príliš tvrdé plody sú ešte nezrelé, majú menej šťavy a sú kyslejšie, ale jesť sa dajú. Preto ich môžeme pokojne kúpiť a nechať doma v teple dozrieť.

Viete, že…?

Zelené kivi, ktoré dobre poznáme, má svojho bračeka – zlaté kivi, ktoré nie je také pekné, ale zato je sladšie a stojí za ochutnanie. Pomerne nové je aj červené kivi – síce zelené, ale uprostred objavíme červenú farbu.

Vďaka vitamínu C v kombinácii s obsahom horčíka podporuje kivi látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém a zlepšuje zrak. Pomáha zvládať stresy, zvyšuje schopnosť sústrediť sa a podporuje tvorbu hormónov pre dobrú náladu. Ďalej konzumácia kivi prispieva k zdravej funkcii srdca a svalov, pomáha aj pri vysokom tlaku, podporuje rast kostí, pomáha pri krvácaní z ďasien, parodontóze. Najmä v zimných mesiacoch je kivi výbornou prevenciou chrípok, prechladnutia a nádchy. Je to aj významný zdroj energie pre športovcov, ktorým pomôže napríklad pri natiahnutí väzív alebo podvrtnutí členka, pretože spevňuje väzivá. Užiť by sme ho mali aj pri svalovej únave. Zlepšuje trávenie, ale ak trpíme na žlčníkové kamene, musíme byť obozretní, pretože drobné zrniečka upchávajú žlčovody. Na zrak má kivi dokonca väčší vplyv ako toľko propagovaná mrkva.

Vitamíny

B, C. D, K, E

Živiny a minerály

sacharidy, vláknina, bielkoviny, horčík, vápnik, fosfor, železo, draslík

Kivi môžeme jesť surové alebo tepelne upravené. Väčšina ľudí si kivi pred konzumáciou lúpe, ale nie je to dôležité – môžeme ho pokojne jesť ako jablko. Stačí ho dôkladne umyť. Najlepší spôsob, ako jesť kivi, je rozpoliť ho a lyžičkou vydlabať zelenú dužinu. Kivi sa s často používa v kombinácii so šľahačkou v mnohých obľúbených dezertoch. Môžeme z neho robiť i kompóty , koláče, marmelády , používa sa na zdobenie výrobkov studenej kuchyne. V poslednej dobe sa kivi tiež používa pri výrobe džúsov alebo na miešanie koktailov. Môžeme ho však aj sušiť.

Kivi pochádza z Číny, semená sa rýchlo rozšírili do Japonska a na Sibír. Začiatkom 20. storočia sa toto ovocie dostalo na Nový Zéland, odkiaľ pochádzajú vyšľachtené veľkoplodé odrody kivi a aj jeho obchodný názov. Dlhú dobu držal Nový Zéland prvenstvo vo vývoze kivi, v súčasnosti je vedúcim producentom kivi Taliansko. Za ním sa drží Nový Zéland, Čile, Francúzsko, Japonsko, Grécko a USA.

Piškótový smotanový koláč

Potrebujeme:
Na piškótu: 4 vajcia, 200 g cukru, 200 g polohrubej múky, 100 ml mlieka, 100 ml oleja, 1 prášok do pečiva, 8–10 plodov kivi
Náplň: 1 smotana na šľahanie, 2 kyslé smotany, 1 stužovač do šľahačky
Na želatínu: 500 ml vody, 1 vanilkový puding, 100 g cukru, 1/2 vrecúška citrónového vitacitu (instantný citrónový nápoj)
Postup:
Najskôr vyšľaháme cukor so žĺtkami do peny, pridáme múku, mlieko, olej, prášok do pečiva a penu z vyšľahaných bielkov. Cesto dáme piecť do rúry zohriatej na 150 °C v okrúhlej forme. Ušľaháme smotanu na šľahanie so stužovačom a potom vmiešame do kyslej smotany. Zmes natrieme na vychladnutú piškótu. Olúpeme kivi a nakrájame na tenké plátky, ktoré kladieme na smotanovú náplň. Vodu spoločne s cukrom privedieme do varu, pridáme puding a vitacit. Varíme, kým zmes nezhustne. Po vychladnutí nalejeme na koláč a dáme vychladiť do chladničky. Vychladený koláč nakrájame na trojuholníky.

Banánový koktail s kivi

Potrebujeme:
1 zrelý banán, 1–2 zrelé kivi, 4 PL bieleho jogurtu, kefír alebo mlieko
Postup:
Najskôr kivi ošúpeme, pokrájame na štvrtiny a vhodíme do mixéra. Banán zbavíme šupky, nalámeme alebo nakrájame na väčšie kusy a dáme ku kivi do mixéra. Pridáme jogurt a kefír alebo mlieko a všetko dôkladne rozmixujeme. Nápoj nalejeme do pohára a zdobíme kolieskom kivi. Kefír alebo mlieko pridávame len na doliatie pohárov alebo zriedenie hustoty, ale môžeme ho vynechať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #banán #koktail #kivi #koláč #smotana

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....