Tipy, triky, nápady: Údenie je konzervačná klasika

Údenie je tradičná konzervačné metóda, pri ktorej sa mäso upravuje za pomoci dymu. Vplyvom dymu a tepla dochádza k zníženiu vlhkosti, stuhnutiu bielkovín a zničeniu choroboplodných zárodkov.

09.02.2019 11:00
údené mäso, údenie, zabíjačka Foto:
Nasolené mäso sa zavesí do pivnice, kým sa začneme údiť.
debata (1)

Základom kvalitnej údeniny je vhodne vybrané mäso, ktoré sa pred údením musí riadne nasoliť. Samotným solením sa mäso čiastočne konzervuje. Suché solenie sa používa, ak chceme údiť veľký kus mäsa. Nasolené mäso sa zavesí do pivnice, kde sa nechá aj dva mesiace, kým začneme údiť. Ak máme menšie kúsky mäsa, môžeme ich vložiť do kamennej nádoby. Naložené mäso otáčame každé dva dni, aby sa soľ dostala do všetkých častí mäsa. To sa potom pred údením musí dôkladne umyť a jeden deň nechať odležať vo vode a napokon osušiť. Pri mokrom solení sa mäso naukladá do nádoby a jednotlivé vrstvy mäsa sa polievajú soľným nálevom. Naložené by malo byť dva až tri týždne. Potom sa mäso opláchne v teplej vode, zavesí sa na vzdušné miesto a nechá sa riadne uschnúť.

Čo do tlačenky

Tlačenku plníme do bravčových žalúdkov, slepých čriev, ale aj do papierových obalov. Na jej výrobu používame najviac bravčovú hlavu, kolienka a nohy. Na lepšie druhy aj bôčik, jazyk, pečeň či iné mäso. Koreníme soľou, čiernym korením, majoránom, novým korením, klinčekmi a zázvorom.

Spracovanie bôčika

Jednou z obľúbených zabíjačkových špecialít je bravčový bôčik, ktorý sa zvykne nasoliť, nechá sa odležať, odkvapkať, potom sa prehreje vo vode teplej 40–50 °C a vloží do vyhriatej udiarne. Po uschnutí sa údi dymom z tvrdých pilín 3–4 hodiny.

Práca s huspeninou

Pripravenú huspeninu ľahko vyklopíme, keď formu ponoríme do nádoby s horúcou vodou. Nádobu môžeme pred naplnením vyložiť mikroténovým vreckom alebo potravinovou fóliou. A aby jaternice pri pečení nepopraskali, sparíme ich horúcou vodou a obalíme v hladkej múke.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #konzervovanie #údenie #údeniny #zabíjačkové špeciality #solenie #tlačenka #huspenina #bôčik

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....