Tipy, triky, nápady: Tajomstvá francúzskej cibuľovej

26.01.2019 11:00
cibuľová polievka
Do pravej francúzskej cibuľovej polievky používame jedine maslo a pravý domáci vývar. Autor:

Cibuľa nemusí byť v pokrmoch len radovou surovinou – napríklad vo francúzskej kuchyni sa teší veľkej obľube aj vďaka legendami opradenej polievke či hlavnej súčasti slaného koláča - quiche.

Aby sme dosiahli podobu pravej francúzskej cibuľovej polievky, musíme mať na pamäti zlaté pravidlo – čím menej surovín, tým viac treba dbať na ich kvalitu. Používame jedine maslo a pravý domáci vývar. Pri výbere vína do polievky treba myslieť na to, aby bolo suchšie, pretože karamelizovaná cibuľa je sama osebe sladkastá. Procesu karamelizovania cibule treba venovať dostatok času a nesnažiť sa ho urýchliť. V niektorých receptoch sa víno nahrádza bielym vínnym octom. Na samotnom začiatku prípravy polievky možno zabrániť nepríjemnému slzeniu pri príprave cibule tak, že použijeme naozaj ostrý nôž, prípadne olúpanú cibuľu necháme približne 15 minút ponorenú v studenej vode.

Sladkastý cesnak

Fermentovaný – kvasený cesnak pochádza z Číny a pripravuje sa z bieleho cesnaku kvasením pri vysokej teplote a vlhku. Čiernu farbu získa po deväťdesiatich dňoch, jeho sladkastá chuť pripomína hrozienka, melasu a škoricu alebo dokonca pečené slivky.

Vzduch pod polievkou

Aby polievka do druhého dňa neskysla, postavíme ju v nezakrytom hrnci do chladu na drôtenú podložku alebo ju podložíme na jednej strane vareškou, aby pod ňu mohol prúdiť vzduch. Niekoľkokrát ju zamiešame, aby sa z tuku nevytvoril celistvý povrch.

Aby mrkva nezvädla

Zvädnutá mrkva stráca svoju krehkosť a ťažko sa čistí. Napriek tomu ju nemusíme vyhodiť. Keď ju pred použitím vložíme na pol hodiny do studenej vode, neuveriteľne ožije a opäť sa vzpruží. Rovnako dobre to funguje aj pri petržlene.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#quiche #mrkva #cibuľová polievka #cibuľa #cesnak
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Je čas na najdôležitejšie rozhodnutia, ktoré súvisia s budúcou liečbou.
Kúpite si dovolenku v predstihu na...

+ Neprejedajte sa neskoro večer, neprospieva vám to a bude vám zle.
Začnite si sporiť peniaze, nečakajte, že...

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk