Tipy, triky, nápady: Zdravé potraviny – základ zdravého tela

Zdravie a zdravé recepty sú dnes obľúbenou témou, najmä po období sviatočného hodovania. Základom by malo byť varenie z čerstvých surovín s minimom konzervačných látok či cukru.

25.01.2019 14:30
zdravé potravony, losos, zelenina, ovocie Foto:
Základom zdravia je vyvážené jedlo s dostatkom všetkých živín.
debata

Základným predpokladom na udržanie zdravia i hmotnosti je pravidelné a vyvážené jedlo s dostatkom všetkých živín. Je veľa ľudí, ktorí sú obézni, a napriek tomu trpia podvýživou, a to práve v dôsledku nekvalitného stravovanie s prázdnymi kalóriami. Preto treba jesť dostatočne veľké porcie, aby sme nemali hlad a telo si potom neukladalo všetko, čo zjeme, do tukových zásob. No a pozor na alkohol – obsahuje veľké množstvo cukru, navyše jeho konzumácia obmedzuje regeneráciu svalov po cvičení a spomaľuje tak schopnosť tela odbúravať tuk.

Cícerová bomba

Pri zdravom stravovaní netreba zabúdať na strukoviny. Napríklad stačí nechať cícer namočený cez noc (alebo použiť cícer z plechovky), zmiešať s paradajkami a mozzarellou, dochutiť zálievkou z bazalky, citrónovej šťavy a olivového oleja.

Sladké zdravie

Ak nedokážeme odolať sladkému – existujú aj zdravé možnosti – napríklad verzia nutelly – stačí rozmixovať avokádo, banán a posypať kvalitným kakaom. Dosladiť to môžeme medom alebo napríklad agávovým sirupom.

Správne dávky potravín

Za deň by sme mali zjesť 600 gramov zeleniny a ovocia – 400 gramov zeleniny a 200 gramov ovocia. Ľahko sa dá zistiť, že túto dávku ovocia predstavujú zhruba dva banány a dávkou zeleniny je zas malá vanička cherry paradajok a celá uhorka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #med #banán #kakao #avokádo #cícer

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...