Štyri nápady na chutný chlieb a pečivo. Takto ich pripravíte!

Chlebu a pečivu sa v rámci diéty snažíme často vyhnúť, ale čo robiť, keď sú také chutné. Navyše, domácky výrobok poteší ešte o kúsok viac.

19.01.2019 11:00
debata

Pšenično-ražný chlieb

Pšenično-ražný chlieb.

Na 1 kus potrebujete:
500 g hladkej chlebovej múky, 150 g ražnej múky, hrstí pšeničných otrúb, 1 kocka droždia, 1 malý surový zemiak, 1 kl celej rasce, 1 PL slnečnicových semienok, 1 PL tekvicových semienok, 1 PL soli, 1 PL kryštálového cukru, 1 PL octu, 300 ml vlažnej vody, 200 ml vlažného mlieka

Postup:

  1. Do misky preosejeme múku a pridáme všetky suché suroviny. Zamiešame a v strede urobíme jamku. Do jamky nalejeme vodu a mlieko. Do toho rozdrobíme droždie, jemne zamiešame do tekutiny, aby trochu napučalo.
  2. Na jemnom strúhadle nastrúhame zemiak, pridáme ocot a dobre vymiesime cesto aspoň 10 minút. Od vypracovania závisí aj dobrá kvalita chleba. Potom necháme cesto vykysnúť a po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú dosku. Cesto vyvaľkáme a vytvarujeme bochník.
  3. Rúru vyhrejeme na 200 °C a zatiaľ cesto podkysne. Keď je rúra vyhriata, bochník potrieme vodou, posypeme semienkami a dáme upiecť. Pri tejto teplote pečieme 20 minút, potom teplotu znížime na 120 °C a dopekáme ešte 25 – 30 minút podľa toho, ako pečie rúra. Na dno rúry dáme mištičku s vodou. Po upečení chlebík necháme vychladnúť na mriežke.

Chrumkavé domáce žemle

Chrumkavé žemle.

Na 6 porcií potrebujete:
500 g hladkej múky, 70 ml olivového oleja, 1 kl soli, 1 kl kryštálového cukru, 300 ml vlažnej vody, 20 g droždia, 1 vajce

Postup:

  1. Z vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hodinu.
  2. Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme podľa chuti makom, sezamovými semienkami či rascou.
  3. Na plechu necháme žemle podkysnúť ešte 20 minút. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 20 minút.

Focaccia

Foccacia.

Na 4 porcie potrebujete:
500 g hladkej múky špeciál, 300 ml vlažnej vody, 20 g droždia, extra panenský olivový olej, hrubá morská soľ, lúpané paradajky, olivy, čerstvý tymian, cesnak, prerastená slanina

Postup:

  1. Vlažnú vodu nalejeme do misky, pridáme kvasnice a vidličkou rozmiešame. Ihneď pridávame po troche múku až vznikne najskôr riedka potom hustejšia kaša. Prisypeme zvyšok múky a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť 1,5 – 2 hodiny. Do cesta nedávame soľ.
  2. Pripravíme suroviny na obloženie. Prerastenú slaninu nakrájame na kocky, pridáme pretlačený cesnak, olivový olej a soľ. Paradajky ponoríme do horúcej vody na 2 – 3 minúty, ošúpeme, prekrojíme a vnútro vyberieme lyžičkou, použijeme len pevnú časť, tú pokrájame na kocky, pridáme olivy prepolené na polovicu.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri bochníčky. Plech potrieme olejom a posypeme hrubou soľou. Každé cesto rozťaháme rukami, roztlačíme prstami do požadovaného tvaru a uložíme na plech. Na veľký plech sa zmestia tri podlhovasté placky a na každú dáme oblohu. Prvé cesto polejeme olivovým olejom a posypeme morskou soľou. Na druhé cesto rozdelíme slaninu, cesnak, soľ a olivový olej. Na posledné cesto rozvrstvíme rajčiny, olivy a polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme tymianom. Keď cesto podkysne, prstami urobíme doň jamky, pozatláčame jednotlivé ingrediencie a olej do cesta. Olejom vôbec nešetríme.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút na 250°C. Po vybratí z rúry necháme ešte 10 minút vychladnúť a nakrájame.

Arabský chlieb

Arabský chlieb.

Na 8 porcií potrebujete:
500 g hladkej múky, 15 g droždia, trochu vody, soľ, trochu oleja

Postup:

  1. Z droždia a niekoľkých lyžíc vody pripravíme kvások. Vo vyhriatej mise zarobíme múku zmiešanú so soľou, s kváskom a teplou vodou na tuhšie cesto. Do cesta pridáme lyžicu oleja. Cesto natrieme olejom a necháme kysnúť asi dve hodiny na dvojnásobný objem.
  2. Rozdelíme na 8 dielov. Z každého vypracujeme placku asi 1/2 cm hrubú. Placky poprášime múkou a necháme prikryté 1/2 hodiny v teple. Pečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu 10 minút zhora navlhčené vodou (povrch potrieme vodou).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #recept #pečivo

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...